Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Ameriški kongres (foto: Pixabay)
Ameriški kongres | (foto: Pixabay)

Teorija spola: V imenu enakosti se preganja neenakost

Svet | 03.03.2021, 09:29 Marta Jerebič

Spodnji dom ameriškega kongresa je 25. februarja sprejel zakon o enakosti. Gre za obsežne spremembe zakona o državljanskih pravicah iz leta 1964, ki je med drugim prepovedal rasno diskriminacijo v javnih prostorih, pri zaposlovanju, v izobraževanju, zveznem financiranju, zaposlovanju in sodnem sistemu. Če bo novo dopolnilo potrjeno tudi v senatu, bo zakon prepovedoval diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete. Ameriški škofje opozarjajo, da to diskriminira vernike in ogroža nerojeno življenje. O tem, kaj prinaša zakon o enakosti, smo se pogovarjali z moralnim teologom Gabrielom Kavčičem.

Poglejmo konkretno, kako bi zakon o enakosti lahko diskriminiral verske ustanove. »Primer so rejniške agencije, ki imajo drugačno prepričanje o zakonski zvezi in spolnosti in bi bile zdaj prisiljene v imenu neke enakosti tudi istospolnim parom predajati v rejo otroke. To je tipičen hud primer, kjer se te ustanove potem znajdejo pred težkimi izbirami – ali naj rajši zaprejo ali upoštevajo zakon.«

Moralni teolog Gabriel Kavčič je opozoril, da bi lahko prišlo tudi do uvajanja teorije spola v katoliške šole; obstaja tveganje, da bodo davkoplačevalci morali v še večji meri plačevati industrijo splava; pod vprašanjem bo ugovor vesti; do zanikanja razlik med spoloma v športu pa ponekod prihaja že zdaj. »Po moje gre za precejšnjo grožnjo svobodi govora. V bistvu to lahko pomeni izgon nekaterih prepričanj in idej iz javnega prostora pod grožnjo kazni. Recimo, tisti, ki verjamejo, da je zakonska zveza le med moškim in žensko ali da je biološki spol nespremenljiv, bi se lahko znašli v situaciji, ko ne bi smeli več govoriti ali ravnati skladno s temi prepričanji. Še huje, lahko bi posameznike prisilil, da govorijo v nasprotju s svojimi prepričanji.«

Duhovnik Gabriel Kavčič je dober sogovornik, zato ga radi povabimo v oddaje.
Duhovnik Gabriel Kavčič © Blaž Lesnik

Človeško dostojanstvo je osrednjega pomena za to, kar verjamemo kot katoličani. Vsak človek je narejen po Božji podobi in z njim je treba ravnati s spoštovanjem in sočutjem. To pomeni, da moramo preprečevati nepravično diskriminacijo. Namen zakona je prav ta, a namesto da bi spoštoval razlike v prepričanjih o zakonski zvezi in spolnosti, zakon o enakosti diskriminira ljudi ravno zaradi teh prepričanj. V imenu enakosti preganja neenakost, poudarja moralni teolog Gabriel Kavčič. Prisluhnite celotnemu pogovoru.

Leta 2019 je bil zakon o enakosti v spodnjem domu že sprejet, a ga takratni vodja republikanske večine ni sprejel v obravnavo v senat, pa tudi če bi v njem dobil podporo, bi Donald Trump nanj dal veto. Joe Biden je podpis obljubil v prvih 100 dneh predsednikovanja. Čeprav obe strani še preštevata glasove, je ob dejstvu, da demokrati zdaj nadzorujejo oba domova kongresa, velika verjetnost, da bo zakon sprejet.

Svet