Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Ana Soklič (foto:  Adrian Pregelj/RTV SLO)
Ana Soklič | (foto: Adrian Pregelj/RTV SLO)

Ana Soklič: Navdih za skladbo je življenje samo!

| 28.02.2021, 08:57 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Pevka Ana Soklič bo Slovenijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu zastopala s pesmijo Amen. Skladbo je RTV Slovenija razkrila v oddaji Ema, za katero jo je tudi premierno odpela. Pri produkciji skladbe je sodelovalo več kot 60 ljudi.

»Imam cel popisan blok z besedili tako, da je bil kar nekoliko daljši proces. Mnogo stvari se je vmes dogajalo ampak smo veseli, da smo prišli do cilja. Navdih za skladbo je ponavadi življenje samo. Veliko stvari je, ki te inspirira, vsaj mene v življenju, in nekako črpam iz sladko-grenkega,« je o skladbi povedala Ana Soklič.

Za glasbo je poskrbela skupaj z Žigo Pirnatom in Bojanom Simončičem, za besedilo pa skupaj s Pirnatom in ameriškim avtorjem več uspešnic Charliejem Masonom, ki je med drugim sodeloval z Miley Cirus in podpisal zmagovalno evrovizijsko skladbo iz leta 2014 Rise Like a Phoenix v izvedbi Conchite Wurst.

Pirnat je tudi producent in aranžer skladbe, ki je nastala tudi v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod njegovim vodstvom. Sodeloval je še spremljevalni zbor pod vodstvom Doriana Holleyja, ki je kot spremljevalni vokalist nastopal na vseh turnejah Michaela Jacksona. Vokale za pesem so posneli v kompleksu EastWest Studios v Hollywoodu. Tonski mojster pa je bil Tony Maserati, znan po sodelovanju z glasbenimi imeni, kot so Lady Gaga, Ed Sheeran, Jennifer Lopez, Whitney Houston, David Bowie, so sporočili z RTV Slovenija.

Ema običajno predstavi 12 tekmovalcev z 12 pesmimi, žirijo in glasovanjem občinstva, letos pa so jo zaradi trenutnih razmer in lani odpadle Evrovizije, na kateri bi Ana Soklič nastopila s pesmijo Voda, zasnovali drugače. Pred razkritjem skladbe sta voditelja oddaje Lea Sirk in Nejc Šmit popeljala skozi zgodovino najbolj odmevnih slovenskih in jugoslovanskih nastopov, saj letos mineva 60 let od prvega sodelovanja nekdanje skupne države na Pesmi Evrovizije. Prek videoposnetkov so sodelovali tudi nekateri dosedanji predstavniki.

Ana Soklič med nastopom
Ana Soklič med nastopom © Adrian Pregelj/RTV SLO

Ana Soklič med nastopom
Ana Soklič med nastopom © Adrian Pregelj/RTV SLO

Ana Soklič med nastopom
Ana Soklič med nastopom © Adrian Pregelj/RTV SLO

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...