Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Radijski misijon 2021 (foto: Andrej Jerman)
Radijski misijon 2021 | (foto: Andrej Jerman)

Bili so skupaj

Naš pogled | 16.03.2021, 14:32 Marjan Bunič

Naš radijski misijon je pred vrati. Radijci ga vsako leto pripravljamo z veseljem in posebno pozornostjo, iz izkušenj pa od njega tudi veliko pričakujemo.

A kar slutim mnoge med vami, ki zdajle malce vihate nos in nejeverno odkimavate: ob besedi misijon vam zadiši po starem, zatohlem, preživetem, odmaknjenem od vsakdanjega življenjskega utripa, oddaljenem tako časovno kot po aktualnosti in po potrebah sodobnosti. Zato vas prosim, da mi naklonite dobesedno par minut, v katerih vas bom skušal prepričati v nasprotno ali pa le opozoriti na drugačno perspektivo.

Človek je nedvomno tudi duhovno bitje. Vem, da se s tem strinjate in da posledično veste, da je duhovnost potrebno gojiti, negovati, jo iskati na pravih koncih, da kam zrastemo, sicer ostanemo pritlikavi, majhni, pritlehni ... Tu se torej ujamemo.

Nedvomno je tudi, da je umirjeni postni čas idealna priložnost zaorati na globoko, zajeti iz drugačnega studenca kot med letom ter storiti samemu sebi spremembo, da ob zunanji pomladi doživimo tudi notranjo, da ob vstajenjskem obredju začutimo tudi vstajenje lastne duše. Pravi čas v letu torej. Tudi tu se najbrž ujamemo.

Morda se najbolj zatika ob vprašanju aktualnosti, kako lahko ustavljanje ob besedah in stavkih, starih več kot dve tisočletji, že nič kolikokrat prebranih in interpretiranih, koristi pri naših trenutnih stiskah, problemih, izzivih. Zdaj, ta trenutek. V čisto zaresnem, tapravem življenju ...

Pa poglejmo, če je morda kakšna povezava.

Naslov letošnjega radijskega misijona je »Bili so skupaj« ... »... pa se niso pobili,« bi ga lahko aktualno podnaslovili, če hočete. V Šmarju pri Jelšah s strelnim orožjem, v Žalcu z nožem, v Grosuplju z golimi rokami ... To so družinski umori zadnjega tedna. Koliko pa je trenutno fizičnega, psihičnega, spolnega nasilja za štirimi stenami, ki bodo za vedno zadržale te presunljive zgodbe zase! Ob vsej nestrpnosti med ljudmi se MORAMO vprašati, kako biti skupaj, kar bo tudi rdeča nit prvega misijonskega dne. Dovolj aktualno?

Vsak misijonski dan bo nosil podnaslov in tako narekoval izhodišča našim radijskim misijonarjem. Tretji dan denimo: »Ali me ljubiš?« Ja, vprašanje je res padlo nekoč davno ob Tiberijskem jezeru ter v zadrego spravljalo prvega apostola, ki je pred tem trikrat zatajil svojega učitelja. Pa vendar to vprašanje dreza vame prav vsak ljubi dan. Jezus me z njim vznemirja skozi oči vsakega človeka, ki ga srečam v živo ali pa povsem virtualno.

Če izhajamo iz Besede z veliko začetnico, lahko v njej ugledamo odsev prav vseh časov. Le čas si je treba vzeti.

Sprašuje me skozi pogled prodajalke, taksista, ostarele sosede, mladega zdravnika in policaja. Pa ne le tistega policaja, ki me ob prometni nesreči drži v naročju do prihoda reševalcev, ali tistega, ki me tolaži in pomiri ob prijavi izginule osebe ter se zavzeto loti iskanja. Ne, predvsem me sprašuje skozi oči tistega policaja, ki mi piše globo zaradi rogljička ali zaradi za las prekoračene hitrosti na dolgi pregledni cesti.

Ali me ljubiš? Sprašuje me skozi oči skromne delavke in skozi oči mladega kriptovalutnega podjetnika, ki se na instagramu zagorel javlja iz Cancuna.

Ali me ljubiš? Sprašuje me skozi oči otroka, prijatelja, sodelavca. Pa ne le tistega, s katerim z veseljem tudi spijem kavo, ampak predvsem skozi oči tistega, ki spletkari, manipulira, mobingira in vedri.

Ali me ljubiš? Sprašuje me skozi oči staršev, učiteljev, duhovnikov. Pa ne le tistih, ki me z zgledom vlečejo iz najstniškega obupa, ali tistih, ki mi s sočutno roko podelijo zadnje maziljenje. Ne, sprašuje me tudi skozi oči tistih duhovnikov, ki ta hip ob zborovskem petju polnijo cerkve brez omejitev v posmeh ukrepom in svojim stanovskim kolegom.

Ali me ljubiš? Sprašuje me predvsem skozi oči neznancev, beguncev, migrantov, muslimanov, pa politikov, influencerjev in forumskih komentatorjev, ki kričijo vame, da sem rasist, homofob, ovca ... Ali me ljubiš? Ali me RES ljubiš?

Dovolj aktualno?

»Hodi za menoj« bo denimo naslov šestega dne radijskega misijona. Kam? Kako? Za kom? Kje si ta hip? Sem se obrnil v pravo smer? Korakam proti Tebi ali sem zgrešil odcep?
Ne. Če česa ne morem sprejeti, je to očitek, da bi radijski misijon ne bil aktualen. Če izhajamo iz Besede z veliko začetnico, lahko v njej ugledamo odsev prav vseh časov. Le čas si je treba vzeti.
Vzemite si ga. Od te do prihodnje nedelje. Veseli vas bomo.

Naš pogled, Radijski misijon 2021
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.