Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
France Prešeren (foto: Slovenski spored ORF)
France Prešeren | (foto: Slovenski spored ORF)

Kultura zajema vse načine človekovega izražanja

Slovenci po svetu | 08.02.2021, 10:46 Matjaž Merljak

Naši rojaki v zamejstvu ob letošnjem Prešernovem dnevu pripravljajo spletne prireditve. Nič manj niso prisrčne, kot prejšnja leta, čeprav tokrat ni osebnih srečanj in druženj. Posebno voščilo je pripravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Slovenska pesem, slovenska beseda je tista, ki nas Slovence že stoletja združuje, povezuje in oblikuje. Kako lepo je zapisal Ivan Cankar: "Pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje!" Dragi rojaki doma, v zamejstvu in širom sveta, iskrene čestitke ob kulturnem prazniku. Naj bo to res praznik slovenske besede, je svoje voščilo začela ministrica Jaklitsch.

V Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem so prireditev pripravili že 31. januarja in jo naslovili Kultura ustvarja nezamenljivo identiteto. Slavnostni govornik je bil predsednik PD Lipa Martin Kuchling, na začetku pa je vse pozdravil rektor tinjskega Doma Jože Kopeinig. S poezijo je nastopila pesnica Verena Gotthardt, slovensko himno je na harmoniko zaigral Tomaž Boškin ... Posnetek je na voljo na Youtube-ju. Osrednja prireditev na avstrijskem Koroškem bo nocoj ob 19. uri na spletni strani z naslovom Kino v karanteni. Poklonili se bodo Janku Messneju ob 100. obletnici rojstva in 10. obletnici smrti.

Odlomkom iz Tinj prisluhnite tudi v oddaji Slovencem po svetu in domovini

Osrednja proslava Slovencev v Italiji ob slovenskem kulturnem prazniku bo prav tako spletna. Letošnji dogodek, ki so mu nadeli naslov Odtisi svetlobe: tam notri je vse naše življenje, bo posvečen vrednotenju avdiovizualne dediščine Slovencev v Italiji. V sklopu dogodka bodo tudi podelili priznanja ob slovenskem kulturnem prazniku. Prireditev bo danes na ogled na spletni strani Kinoateljeja, na slovenskem programu Deželnega sedeža Rai za FJK si jo bo mogoče premierno ogledati 14. februarja.

Veleposlaništvo naša države v Rimu in Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani – slovenistike na univerzah v Neaplju, Padovi, Rimu, Trstu in Vidmu vabijo na spletni festival slovenskega dokumentarnega filma "DALL'OTTO ALL'OTTO", ki bo potekal od slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja, do dneva žena, 8. marca 2021. Na določen dan si bo tri ure s posebno kodo mogoče ogledati filme: Fabiani : Plečnik, Požič, Moja meja, Aleksandrinke in Ivana Kobilca.

Festival slovenskega filma
Festival slovenskega filma © Slovensko veleposlaništvo v Rimu

Slovenci na Madžarskem ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljajo film v sodelovanju učencev, dijakov in odraslih z naslovom »Ne pozabi! Slovenec sem«. Posnetek bo od danes na ogled na Youtube kanalu ter na spletnih straneh slovenskih krovnih organizacij na Madžarskem.

Letošnje proslave Prešernovega dne bodo potekale tudi v treh kulturnih društvih na Hrvaškem. SKD Triglav iz Splita načrtuje danes virtualno razstavo slik in čipk. Istega dne bo KD Slovenski dom Karlovec v prostorih tamkajšnje Mestne knjižnice razstavo ilustracij Mojce Svetic Radočaj odprl z glasbenim programom. Proslavo Prešernovega dneva SKD Lipa iz Zadra pripravilo 12. februarja 2021 v Multimedijski dvorani Mestne knjižnice.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju