Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Padli angel (foto:   Yael Portabales / Cathopic)
Padli angel | (foto: Yael Portabales / Cathopic)

Papež: Nikoli se ne pogovarjajmo s hudičem!

Svet | 21.02.2021, 15:48 Marjana Debevec

Puščava je prostor, kjer Bog spregovori človeku, pa tudi kraj preizkušnje in skušnjav, ko Skušnjavec izkoristi naše šibkosti, je pred opoldansko molitvijo dejal papež Frančišek. Razlagal je namreč evangeljski odlomek, ko se je Jezus za 40 dni odpravi v puščavo in je tam skušan.

Celotno Jezusovo delovanje je boj proti Zlu v njegovih najrazličnejših oblikah: zdravljenje bolezni, izganjanje hudih duhov, odpuščanje grehov, je poudaril papež. Zadnja puščava, ki jo je moral prehoditi, da bi dokončno premagal hudiča in tudi nas rešil iz njegovih krempljev, pa je bila Jezusova smrt na križu. Prostovoljno se je soočil s Skušnjavcem in ga premagal.

Obenem pa nas opozarja, da hudič s svojimi skušnjavami lahko deluje tudi v nas. »Zavedati se moramo navzočnosti tega zvitega sovražnika, ki si želi našega večnega pogubljenja, naših porazov. Pripraviti se moramo na obrambo pred njim in se boriti z njim. Božja milost nam z vero, molitvijo in pokoro zagotavlja zmago nad sovražnikom«, je bil jasen papež.

»Jezus se nikoli ne pogovarja s hudičem. Ali ga prežene, ali ga obsodi, ali pokaže na njegovo zlobo. V puščavi pa se zdi, da se pogovarjata. Toda Jezus ne odgovarja s svojimi, ampak z Božjimi besedami. Odgovori mu s tremi Svetopisemskimi odlomki. Storimo tako tudi mi, čeprav smo takrat, ko nas začne hudič zavajati, v skušnjavi, da bi se z njim pogovarjali. Če se začnemo pogovarjati z njim, bomo premagani. S hudičem se nikoli ne pogovarjajmo«, je še dejal sveti oče.

Po molitvi je posebej pozdravil poljske romarje, ki se spominjajo 90. obletnice Jezusovega razodetja sv. Favstini Kovalski. Preko sv. papeža Janeza Pavla II. je njegovo sporočilo o Božjem usmiljenju doseglo ves svet.

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...