Petra StoparPetra Stopar
Logo otrk z rakom (foto: Junaki 3. nadstropja)
Logo otrk z rakom | (foto: Junaki 3. nadstropja)

Zlata pentlja za vse otroke z rakom

Slovenija | 15.02.2021, 13:51 Marjana Debevec

Že od leta 2002 je 15. februar dan zlate pentlje oziroma mednarodni dan otroškega raka. Namenjen je tudi ozaveščanju in spodbujanju pri razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov med zdravljenjem in po njem.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije letno pri 400 tisoč otrocih in mladostnikih na novo odkrijejo raka, v Sloveniji med 70 in 80. Njihovi starši, ki so to preizkušnjo že prestali, so ustanovili Društvo Junaki 3. nadstropja.

Najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih je levkemija. Zanjo je zbolela tudi hčerka Katarine in Danija Cukjatija. »Mineva peto leto, ko je najina hčerka zaključila terapijo na Hemato - onkološkem oddelku, na Pediatrični kliniki v Ljubljani, v tretjem nadstropju.
Nikoli ne bom, ne bova pozabila življenja in zdravljenja na tem oddelku. Bilo je težko. Vendar brez osebja, ki je takrat delovalo in še deluje bi bilo, verjetno, še težje. Hvaležna sem, sva za njihovo požrtvovalnost, pripravljenost in predvsem potrpežljivost. Neizmerna hvala tudi za sprejetost v najinih pogledih, v veri in za občutek, da si slišan.
Izkušnja bolezni in bolečine me je, naju je skupaj z Vero in pomočjo osebja, na tem oddelku, tolažila in opogumljala.
Iskrena hvala za vse«, je za naš radio povedala Katarina Cukjati.

Otrok z rakom
Otrok z rakom © Junaki 3. nadstropja

Ker je simbol boja proti otroškemu raku zlata pentlja, društvo staršev ustanovam predlaga, naj vidnejše objekte osvetlijo z zlato barvo. Odziv je presegel pričakovanja, v zlato bodo med drugim odeti Cankarjev dom, Tromostovje, Tehniški muzej Bistra in Vila Vipolže.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.