Mateja Subotičanec
Andrej Novljan
Marta Jerebič
Nadškof Zore in predsednik Pahor (foto: Matjaž Klemenc/UPR )
Nadškof Zore in predsednik Pahor | (foto: Matjaž Klemenc/UPR )

Zore in Pahor o spominu na žrtve epidemije, Stični mladih in vabilu za papežev obisk

04.02.2021, 09:58 Alen Salihović STA

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Stanislav Zore je na ljubljanski nadškofiji na delovnem kosilu sprejel predsednika republike Boruta Pahorja. Kot so zapisali v SŠK, sta izrazila podporo konstruktivnim odnosom med Katoliško cerkvijo in državo ter nadaljevanju reševanja odprtih vprašanj.

Med drugim sta v okviru srečanja spregovorila o obeležitvi spomina na žrtve epidemije covida-19, skupnem pokroviteljstvu festivala Stična mladih, ki letos obeležuje 40-letnico, vabilu papežu Frančišku za obisk v Sloveniji ter praznovanju 30-letnice samostojnosti Slovenije.

V predsednikovem uradu so pojasnili, da sta Pahor in nadškof Zore posebno pozornost namenila življenju v času, ko se ves svet spopada z novo koronavirusno boleznijo, prilagoditvami, ki jih ta zahteva, in njenimi posledicami. Posebej sta spregovorila o različnih stiskah, ki jih doživljajo ljudje. Posebno sočutje sta izrazila do bolečine ljudi, katerih svojci so izgubili življenje v času epidemije. Soglašala sta, da je potrebno razmisliti o simbolnem in pietetnem poklonu umrlim in izmenjala zamisli o načinih in možnostih za to. "Menila sva, da morajo tako kot mnogi narodi in države, tudi Slovenci, slovenska družba, slovenska država, najti nek datum, prostor, način, kako bi se poslovili od tistih, ki jim je ta kriza vzela življenje. In kako bi sočustvovali z njihovimi svojci, ki v času slovesa niso bili ob njih," je dejal Pahor v izjavi po srečanju.

Po njegovih besedah sta se med drugim z nadškofom pogovarjala tudi o odnosih med državo in Cerkvijo, tudi v tistem delu, kje jih je potrebno v skladu s sporazumom nadgrajevati. "Morda bo priložnost za to, da vidimo, kaj glede tega je mogoče, na pogovoru, ki ga bomo imeli v luči praznovanja 30-letnice naše države," je dejal predsednik.

Dodal je, da z nadškofom tudi sicer pogovarjata, "da bi morali izkoristiti 30. obletnico razglasitve države in njene obrambe kot trenutek, kjer bi vsaj za praznični dan pozabili na razlike med nami in razumeli, da je veliko več tistega, kar nas povezuje, in bili ponosni na prehojeno pot". Kot je v izjavi po srečanju dejal nadškof Zore si želijo takšnega praznovanja 30-letnice samostojne Slovenije, "da bo vzdušje, razpoloženje med ljudmi v resnici vedno bolj praznično in bomo šli z večjim optimizmom in jasnejšim pogledom" v naslednjih trideset let.

Spregovorila sta tudi o pripravah na jubilejno 40. srečanje Stična mladih. Jubilejno srečanje slovenske katoliške mladine bo potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike in Slovenske škofovske konference.  Pahor je poudaril, da bo 40. Stična mladih potekala v letu, ko bomo Slovenke in Slovenci praznovali 30-letnico samostojne Slovenije. Ob pomembnih obletnicah Slovenije in Stične mladih pa sta predsednik Pahor in nadškof Zore ponovila, da bi se razveselili, ko bi Slovenijo obiskal papež Frančišek, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Zore se je v izjavi po srečanju zahvalil predsedniku republike, da je prišel na nadškofijo, da so med njimi lepi, konstruktivni odnosi.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...