Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Z grafiti popisana izložba Zavoda Iskreni. (foto: STA)
Z grafiti popisana izložba Zavoda Iskreni. | (foto: STA)

Napadi na Zavod Iskreni tudi fizično ...

Slovenija | 02.02.2021, 13:29 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Neznanci so na fasado in vrata prostorov Zavoda Iskreni v Ljubljani narisali kljukasta križa, na vrata pa zapisali še "korupcija?". Številni so dejanje že obsodili, pri čemer pa ne gre za prvi primer vandalizma v zadnjih dneh.

Zavod Iskreni: Dogodek pripisujemo medijskemu podpihovanju nestrpnosti

"Dogodek v zavodu pripisujemo sedaj že tedne trajajočemu političnemu in medijskemu podpihovanju nestrpnosti do našega zavoda. Sodelavci in prostovoljci, ki delujejo v okviru Zavoda Iskreni, so večinoma očetje in matere, ki niso vajeni take intenzivne negativne politične in medijske pozornosti, zato jim ta prihaja še posebej do živega. Pojavljata se tesnoba in strah, ki se, po doživljanju takega ustrahovalnega dejanja še krepita.

Želeli bi si, da bi se ljudje, predvsem pa politiki in mediji, ki imate v rokah to moč, zavedali, kam pelje zavajajoča in krivična obravnava nevladne organizacije in kakšne psihične posledice pušča tako na zaposlenih, kot na prostovoljcih in tistih, ki se naših programov udeležujejo."

Ostre obsodbe vandalizma

Vandalizem je med drugim obsodil predsednik NSi Matej Tonin. "Radikalna politična stališča, ki drugače mislečim in ljudem z drugačnimi vrednotami odrekajo temeljne človekove pravice, so v zgodovini vedno vodila v napačno smer," je zapisal na Twitterju. Ob tem je dodal, da si moramo skupaj prizadevati za Slovenijo pluralnosti, strpnosti in spoštovanja različnosti.

Zavod Iskreni
Zavod Iskreni © STA

Urednik portala Domovina.je Rok Čakš je zapisal: "Razumete, kako deluje psihologija, ko podpihujete in hujskate ljudi proti nekomu?". Na Čakšev tvit se je odzval tudi direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija, ki je omenjeni primer vandalizma označil kot nesprejemljiv. Ob tem je spomnil tudi na oskrunjenje fasade stavbe, kjer ima ordinacijo državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenke Forte in na napad na ljubljansko stolnico. Pripisal je, da je imel "Tonin prav, ko je poudaril, da gre za sistematične napade na kristjane in naše vrednote". Ob tem se je vprašal, kje je policija.

Strogo so vandalizem obsodili tudi v stranki SD, nasilje je obsodila tudi poslanka LMŠ Jerca Korče.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...