Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sestra Agata Kociper z družino ob reki (foto: )
Sestra Agata Kociper z družino ob reki | (foto: )

Prihaja Pustna sobotna iskrica 2021!

Dogodki | 09.02.2021, 05:48 Jure Sešek

Že 19 let let vabimo na pustni ples z dobrim namenom, k darovanju za potrebe otrok v misijonskih deželah, k sodelovanju s slovenskimi misijonarkami in misijonarji.

V minulih osemnajstih izvedbah Pustne Sobotne iskrice so poslušalci Radia Ognjišče, med drugim, darovali za izgradnjo šol na Madagaskarju in v Kambodži, za obnovo porodnišnice na Madagaskarju, nakup hiše za zavetje otrok v Ukrajini, bolnišnico v Ugandi ... Nekajkrat smo priskočili na pomoč pri potrebah doma, pomagali pri reševanju lakote v Afriki, lani pa, denimo, zbrali sredstva za obnovo in dograditev centra za otroke s posebnimi potrebami v Burundiju.

Ples odpade, dobrota ostaja!

Letošnje razmere ne dovoljujejo organizacije pustnega plesa, odpadlo bo druženje veselih maškar, pustna sobota pa bo kljub vsemu imela dobrodelni namen. V programu Radia Ognjišče bodo, s pomočjo klicnega centra, zbirali sredstva za misijon v Amazoniji, kjer deluje slovenska misijonarka s. Agata Kociper. Radi bi zbrali čim več sredstev za nakup obrokov, s katerimi bi nahranili dekleta, ki so našla pomoč in zavetje v socialnem centru.

Sestra Agata z otroki
Sestra Agata z otroki

S. Agata pripoveduje: »Od glavnega mesta Amazonije, pa do našega misijona São Gabriel da Cachoeira je skoraj tisoč kilometrov rečne poti. Na našem misijonu bivajo otroci, ki se le nekajkrat na leto vrnejo v svoj domači kraj. Hvaležni smo za vso pomoč, ki jo naši šolarji, prek botrov, že prejemajo iz Slovenije. V socialnem centru pa skušamo pomagati mnogim ranjenim, tudi zlorabljenim dekletom, ki so na misijonu našla varno zavetje in bi se rada zdrava in močna vrnila v življenje. V njihovih družinah pogosto nimajo pravih pogojev za zdravo življenje na obrobju družbe.«

Prazna vreča ne stoji pokonci. Napolnimo jo.

Socialni center je v minulih letih uspel poskrbeti za približno dvesto deklet, ki so se lahko vrnile v življenje. Pod njegovo streho so tudi različne delavnice, vzgojni, socialni in tehnični krožki, s pomočjo katerih je znanje za samostojnost doslej pridobilo najmanj tisoč mladih. »Veseli bomo, če bo Pustna Sobotna iskrica lahko poskrbela za malico naših otrok, obrok, ki za več kot dvesto otrok pomeni tisto, česar nimajo doma. Prihajajo iz zelo revnega okolja, družin v katerih starši ne morejo poskrbeti za osnovne pogoje,« pravi s. Agata, ki se zaveda, da je za napredek v šoli in življenju potreben tudi krepak in zdrav obrok.

Sestra Agata Kociper z družino ob reki
Sestra Agata Kociper z družino ob reki

Direktor Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar vzpodbuja: »Hvaležni bomo, če boste podprli misijonarje, posebej s. Agato Kociper, ki deluje na misijonu, na katerem so sestre prisotne že sto let. Neverjetni so njihovi uspehi na pedagoškem področju, nenadomestljiv je tudi njihov delež na socialnem področju. Z vašim darom v Pustni Sobotni iskrici boste v Amazonijo prinesli novo upanje, drobno vez, ki misijonarjem in domačinom, posebej pa otrokom, predstavlja povezanost s svetom. Hvala za vsak dar, za sodelovanje v akciji, ki bo ubogim dekletom pomagal do vsakodnevnega obroka. Bog povrni!«

Pustna Sobotna iskrica, v organizaciji Radia Ognjišče in Misijonskega središča Slovenije, bo v soboto, 13. februarja, med 9. in 15. uro zbirala sredstva prek telefona 01 292 75 29.
Prek spletnega obrazca pa lahko darujete že pred začetkom dobrodelne akcije.

Darove lahko nakažete tudi preko spletne banke

Podatki za nakazilo so naslednji:

  • Prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • TRR pri NLB: SI56 0201 4005 1368 933
  • Koda namena: CHAR
  • Namen nakazila: PSI 2021 – BRAZILIJA
  • Referenca: SI00 249205
Dogodki
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.