Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Pastir.si (foto: Pastir.si)
Pastir.si | (foto: Pastir.si)

Veliko naših župnij je že prej živelo korona obdobje

Via positiva | 21.01.2021, 18:01 Nataša Ličen

Apatični, v neživem stiku, vsak zase (bolj kot ne), smo mnogi živeli tudi pred epidemijo. Morda nas je ta prebudila, primorala k iskanju novih povezav in prepoznavanju nujnih potreb sobivanja. Smo bitja odnosov. Pri pastoralni zvezi župnij Slovenj Gradec že dlje časa izvajajo Alfa srečanja.

Iskali smo poti

Alfa srečanja so v oddaji "Via positiva" opisali Simon Potnik, Matic Jeseničnik, Eva Miler Mojškerc in Albina Linasi. Simon: "Alfa je v živo, tudi preko zoom-a, na drugačen način, kot smo vajeni, pa vendar v živo. Veliko naših župnij je že prej živelo korona obdobje. Bili smo, tudi pri mašah, v neživem stiku, morda le kakšen pozdrav miru, sicer pa vsak bolj zase. Iskali smo poti. Več let nazaj se je začelo stanje nemirnega duha, udeleževali smo se različnih izobraževanj, potem pa nas je pot pripeljala do Kanade. V številnih dobrih župnijah po svetu sem opazil skupno stvar, skoraj vsi so omenjali Alfo."

© Pastir.si

"Ni se dobro zaleteti, tudi Alfa ni čarobna paličica. Potrebuje predpripravo, tudi molitveno. Ko smo se vrnili iz seminarja v Kanadi, smo začeli delati. Velikokrat je ena večjih barier, ki jih je težje premakniti, župnik, in se pri njem začne in lahko tudi konča. V Sloveniji imamo veliko dobrih seminarjev, duhovnih vaj, animatorskih šol, romanj, kaj pa potem? Alfa ponuja vseživljenjski proces. Zato je to zame lahko velika moč."

Glavni razglas je bil, bomo počakali, da mine. To je največja neumnost, kar sem jo slišal. Iz vodnjaka rešujemo vola takoj, ko pade vanj.

Odkrivajo življenje, vero in smisel

Alfa prihaja zaradi posameznikove potrebe po več. Vsak dan si zastavimo na tisoče vprašanj: kaj obleči, kateri jogurt pojesti, koliko bo spet okuženih, kakšno bo vreme, kateri meni izbrati pri malici, kaj je še treba kupiti, do kdaj je že treba vrniti knjige v knjižnico, kdaj je zadnji čas, da grem spat ... V trenutku pomembna vprašanja, čez nekaj dni zagotovo že pozabljena.

Obstajajo pa tudi vprašanja, ki nam vsake toliko malo rojijo po glavi, a jih preglasijo vsakdanje stvari. Pa vendar nam ta vprašanja, ki so tudi večja in pomembnejša, včasih ne pustijo spati. Zakaj sem tu? Kaj je smisel? Kam grem? Je življenje kaj več kot to? Toda redko si vzamemo čas za razmislek o vsem tem. Zato obstaja Alfa.

© Pastir.si


Duhovniki smo si zelo različni. Vsak ima svojo pozicijo, dva ne moreta biti na istem mestu. Raznolikost in pestrost sta dobri.

Matic: "Za prvo srečanje smo imeli zagotovilo osmih, da pridejo. Potem pa jih je prišlo stopetdeset. To je za majhne župnije velika številka, drugo, kar nas je presenetilo, pa je bila populacija. To, kar smo v župnijskih svetih ves čas ugotavljali, da je nemogoče doseči populacijo od 15 do 45 let. Na Alfo so prišle prav te starostne skupine. Njih je torej zanimalo, samo prej jim nismo imeli kaj ponuditi."

Več na povezavi: pastir.si

Eva: "Alfa je primerna za vsakogar, tudi za tiste, ki so se od Boga oddaljili. Alfa se je začela več desetletij nazaj, ko je v Angliji župnik opazoval svoje nedeljnike in videl apatijo in zaspanost. Tam se je rodila Alfa. Ne gre za to, da duhovnik pove, kaj je prav, gre za izmenjavo mnenj, pomembno je, kaj kdo misli o vprašanjih, kot na primer: Zakaj sem tu, kdo je Jezus, kako moliti, kaj je Sveto pismo, ... . Ko se pogovarjamo, prepoznamo, kako na različnih valovnih dolžinah smo."

Albina: "Dogaja se sproščenost, na Alfi je poskrbljeno zame, tudi pogovor ima vsebino, krščansko perspektivo. Stranski produkt pa so prijateljstva, ki zaživijo tudi zunaj srečanj. Alfa je "fajn", vsakomur jo privoščim."

© Pastir.si

Srčika Alfe: Proces učenja

Gre za prostor, kjer si lahko zastavimo vsa velika življenjska vprašanja in razmišljamo o njih na glas – v varnem in odprtem okolju. Je vrsta sproščenih srečanj, na katerih lahko vsak deli svoje misli, mnenja in vprašanja. Brez strahu, da bi ga kdo obsojal.

Alfa govor spodbuja k razmisleku in pogovoru. Prav pogovor je ključni del Alfe. Tu je čas za odprto debato in iskrena vprašanja. Kar je v skupini zelo različnih ljudi z zelo različnimi zgodbami resnično zanimivo. Alfa je za vsakogar, ne glede na ozadje in prepričanje.

Via positiva
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...