Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Misijonar Peter Opeka (foto: Izidor Šček)
Misijonar Peter Opeka | (foto: Izidor Šček)

Premier Janez Janša za Nobelovo nagrado za mir predlaga misijonarja Pedra Opeko

Svet | 31.01.2021, 21:15 Rok Mihevc

Predsednik vlade Janez Janša je za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021 predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo človekoljubno organizacijo Akamasoa, ki deluje v predmestju Antananarivo na Madagaskarju. V preteklosti je Opeko za Nobelovo nagrado za mir že večkrat predlagal tudi predsednik države Borut Pahor, prvič je to storil leta 2013, nato še nekajkrat, zadnjič lani. Pahor se je skupaj z Opeko in princem Albertom leta 2018 udeležil tudi zasebne avdience pri papežu Frančišku.

Obrazložitev na spletni strani Vlade Republike Slovenija

"Leta 2019 je  humanitarno združenje Akamasoa (ime pomeni "Dobri prijatelji") praznovalo svojo 30-letnico obstoja. V teh treh desetletjih je Pedro Opeka s svojim združenjem bojeval številne bitke proti revščini, ljudem na obrobju družbe je dajal upanje in jim zagotavljal možnosti in priložnosti, da so si ponovno povrnili svoje dostojanstvo.
 
Pedro  Opeka je svoje celotno svoje življenje posvetil temu, da pomaga ljudem, ki živijo v obupnih življenjskih razmerah v mestu Antananarivo. Že od samega začetka je Pedro Opeka, ki že skoraj 50 let pomaga najrevnejšim, želel revnim, brezdomcem ter vsem na obrobju družbe pomagati tako, da bodo sposobni samostojnega življenja, in sicer na način, da jim je omogočil delo ter finančno neodvisnost, pa tudi izobraževanje.

Neumorna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih sodelavcev so obrodila neverjetne sadove. Združenje Akamasoa vključuje več kot 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. Nekdanji brezdomci in družine danes živijo v več kot 4.000 opečnatih hišah. Skupnost zagotavlja celovito izobraževanje, začenši z vrtci, nato osnovnimi, poklicnimi in srednjimi šolami - do nedavno ustanovljene univerze Akamasoa in treh knjižnic. Okoli 13.000 otrok in mladostnikov se trenutno redno izobražuje in je vključenih v šolski sistem. Mladi se lahko izobrazijo in usposobijo za različne poklice in oblike dela. Akamasoa ima šest klinik, tri bolnišnice in štiri porodnišnice. Na voljo je 18 različnih športnih igrišč.

Peter Opeka redno obiskuje smetiščarje in jim po svojih močeh pomaga
Peter Opeka redno obiskuje smetiščarje in jim po svojih močeh pomaga © Izidor Šček

Zahvaljujoč prizadevanjem Pedra Opeke in prizadevanjem njegovih zavzetih malgaških sodelavcev, so v Akamasoi doslej pomagali več kot pol milijona najrevnejšim ljudem na Madagaskarju. Poleg tega, združenje Akamasoa letno razdeli tudi približno pet milijonov obrokov hrane.

Podpora, ki jo Akamasoa nudi, pa je celovita, ne le, da nudi bivalne pogoje za človeka dostojno življenje, temveč se revnim pomaga najti primerno delo, otrokom, ki so živeli na smetiščih, se omogoča obiskovanje šol v Akamasoi, družinam ponujajo stanovanja v urejenih stanovanjskih naseljih Akamasoa, nudijo jim zdravstveno varstvo, parke, športna igrišča.

Vse delo v skupnosti Akamasoa izvaja skoraj 500 domačinov. Omenjene ustanove in projekti, ki jih izvaja Akamasoa, zagotavljajo tudi delo za več kot 4000 ljudi v kamnolomih, majhnih kmetijah, različnih delavnicah in trgovinah.

Misijonar Peter Opeka
Misijonar Peter Opeka © Misijonsko središče Slovenije

Poleg Akamasoe je Pedro Opeka zgradil tudi številne nove izobraževalne ustanove drugje na Madagaskarju, ki jih danes upravljajo državne institucije.

Pedro Opeka mlade Madagaskarje uči spoštovanja in skrbi za naravo. Izjemno se zavzema za pogozdovanje in zaščito gozdov na Madagaskarju, od katerih jih je bilo že 70% uničenih. Skupaj z mladimi vsako leto posadi okoli 50.000 sadik.

Kljub temu, da Pedro Opeka svojo humantiarno dejavnost izvaja le na Madagaskarju, pa je le-ta pritegnila tudi pozornost tuje javnosti. Akamasoa ima prijatelje, donatorje in podpornike v številnih državah po svetu. Akamasoa služi kot navdih, da se naučimo deliti in pomagati najbolj ranljivim.

Kot je ob nominaciji poudaril predsednik vlade Janez Janša, je pristop Pedra Opeke in njegovega združenja Akamasoa k razvoju družbe in humanitarnosti celovit, dejavnost Pedra Opeke pa pooseblja cilje OZN. Humanitarna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih malgaških sodelavcev sta tako postala globalni mirovni projekt v boju proti revščini, marginalizaciji in krivicam, da bi revnim ljudem po svetu omogočili življenje, vredno človeškega bitja.

Papež in Peetr Opeka
Papež in Peter Opeka © Vatican News

Predsednik vlade Janez Janša je ob nominaciji ob zaključku izpostavil tudi besede nekdanjega predsednika Madagaskarja Heryja Rajaonarimampianina, ki je leta 2014 o Pedru Opeki dejal: "Oče Pedro je živi svetilnik upanja in vere za premagovanje revščine. Vse državljane po vsem svetu vabim, naj se poklonijo tej izjemni osebi, ki je vsak dan svojega življenja vlagala v boj proti revščini in izključenosti ter ustvarila novo družbo, ki revnim prinaša upanje in srečo."

Svet, Cerkev na Slovenskem
Novinarka Rosvita Pesek (photo: TVS) Novinarka Rosvita Pesek (photo: TVS)

Dr. Rosvita Pesek: Bumerang bo silovit

Niti leta 1990, ko je šlo za prelom s sistemom, se nismo na taki ravni ukvarjali s stvarmi iz preteklosti, kot zdaj, meni dr. Rosvita Pesek. Z njo smo se pogovarjali o razgretem političnem ozračju ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Ritem srca 2023 (photo: Andrej Jerman) Ritem srca 2023 (photo: Andrej Jerman)

14 stojnic na Ritmu srca

Veseli smo, da bomo na Ritmu srca ponudili več kot samo dobro glasbo, vzdušje in slavljenje. Festival bo hrana za dušo, za hrano za telo pa bo poskrbel MasterChef Luka Novak in stojnice, ki ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...