Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pohod za življenje v ZDA  (foto: Marchforlife)
Pohod za življenje v ZDA | (foto: Marchforlife)

Biden že podpira agencije, ki spodbujajo splav. Protiutež: Virtualni Pohod za življenje.

Svet | 29.01.2021, 12:03 Marjana Debevec

V Washingtonu bo popoldne v virtualni obliki potekal 47. Pohod za življenje, ki se ga vsako leto udeleži blizu milijon ljudi. Ameriški predsednik Joe Biden je medtem podpisal več ukrepov na področju zdravstva, tudi v podporo agencijam, ki spodbujajo splav.

Bidnova administracija bo znova uvedla financiranje mednarodnih nevladnih organizacij, ki izvajajo ali spodbujajo splav v tujini, pogosto v nasprotju z zakoni države, v kateri delujejo. Že med kampanjo za predsednika ZDA je Biden obljubljal tudi nadgradnjo reforme obamacare. Ta poleg zdravstvenega zavarovanja za vse Američane, denar namenja klinikam za opravljanje splavov, ki so ga v državi legalizirali leta 1973. Že leto pozneje so se Američani začeli množično zbirati v podporo življenju in tako enkrat letno pripravijo Pohod za življenje.

Zanimivo je, da je leta 1998 na Pohodu za življenje pričevala gospa, zaradi katere je bil zakon o splavu sprejet. »Pričevala je skupaj z zloglasnim nekdanjim aborcionistom dr. Bernardom Nathansonom, ki je sam v svoji poklicni karieri storil na tisoče splavov. Pričeval je o tem, kako so sami lagali o tem, da bi smrtnost žensk, v primeru, da ukinejo splav, narasla, ko pa je resnica ravno obratna,« nam je povedala koordinatorica slovenskega Pohoda za življenje Urša Cankar Soares.

Pohod za življenje, Urša Cankar Suares
Pohod za življenje, Urša Cankar Suares © Rok Mihevc

Zgodovinski mejnik je bil lanski pohod za življenje, ko se ga je prvič udeležil ameriški predsednik. Donald Trump je med drugim v svojem mandatu ukinil državno financiranje največje verige klinik za splave v Ameriki Planned parenthood. »Tik pred odhodom z mesta predsednika države pa je še ustanovil državni dan svetosti vsakega človeškega življenja.«

Po besedah Soaresove se splav lahko konča le z ozaveščanjem, za kar si prizadeva tudi Pohod za življenje. »Poleg tega pa je zelo pomembno tudi to, da se vsaj enkrat letno zberemo vsi zagovorniki nerojenih otrok, da se okrepimo, ozavestimo, da nas ni malo in da dobimo novega zagona«.

Pohod za življenje bo ob 18.00 mogoče spremljati tudi preko fb in youtube strani March for life.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.