Petra StoparPetra Stopar
Šolska pot, policija, opozorila, varnost (foto: www.policija.si)
Šolska pot, policija, opozorila, varnost | (foto: www.policija.si)

Ob vrnitvi otrok v šole policisti opozarjajo na njihovo varnost v prometu

Slovenija | 26.01.2021, 06:15 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Pred vrnitvijo najmlajših šolarjev v šolske klopi policija udeležence v prometu opozarja, naj bodo nanje še posebej pozorni. Po treh mesecih šolanja na daljavo bo namreč za otroke to znova "prvi šolski dan", v prometu pa bo več pešcev in kolesarjev. Sicer je ponedeljek dan, pred začetkom šole minil v znamenju hitrega testiranja učiteljev.

Policija voznike opozarja, naj zmanjšajo hitrost in prilagodijo svojo vožnjo prometnovarnostnim razmeram, še posebej ob šolskih poteh ter v bližini vrtcev in šol. Vozijo naj previdno in strpno, upoštevajo prometne predpise, med vožnjo pa ne uporabljajo mobilnega telefona. Policija še svetuje, naj bodo vozniki pri parkiranju in ustavljanju pozorni na morebitne otroke v bližini, pazijo pa naj tudi, da pri parkiranju ne ovirajo ali ogrožajo drugih udeležencev v prometu.

Na policiji namreč pričakujejo, da bodo otroci "precej razigrani in zaradi ponovnega snidenja s sošolci pogosto nepozorni in neskoncentrirani na svojo okolico, tudi na promet okoli njih"

Starše in skrbnike opozarjajo, naj svoje otroke pravočasno pripravijo na udeležbo v prometu. Pri prevozu naj jih dosledno zavarujejo z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajo zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Z lastnim ravnanjem naj bodo otrokom za zgled, zato naj se tudi sami vedno pripnejo. Zaradi čim večje vidnosti v prometu pa priporočajo uporabo odsevnikov oziroma kresničk.

Policisti bodo šolarjem nudili pomoč na šolskih poteh, v okolici šol in vrtcev pa bodo prve dni pouka poostreno nadzirali cestni promet.

Obenem policisti opozarjajo tudi na upoštevanje vseh veljavnih odlokov glede gibanja in druženja ljudi na prostem in v zaprtih prostorih.

V prvem dnevu testiranja šolnikov okužbo s koronavirusom potrdili pri 278 osebah

V prvem dnevu testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju so okužbo s koronavirusom potrdili pri 278 osebah. Do 21. ure so sicer opravili 20.673 hitrih testov, ki so zabeleženi v Centralnem registru podatkov o pacientih. Delež pozitivnih testov je 1,3-odstoten, so sporočili iz ministrstva za zdravje.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so se namreč pred današnjim odprtjem vrtcev in šol za učence prve triade včeraj množično testirali. Negativen test na koronavirus je pogoj za vračanje v šole in vrtce. Šolniki bodo morali testiranje ponoviti vsakih sedem dni. Učitelji, ki se ne bodo testirali, pa ne bodo mogli v živo izvajati pouka.

V šolske klopi se sicer vrača nekaj več kot 53.000 učencev prvih treh razredov, v vrtce pa skoraj 75.000 otrok.

V šolo po modelu C

Svoja vrata tako danes odpirajo šole in vrtci v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji.

Pouk prvih treh razredov bo potekal po modelu C, kar pomeni v homogenih skupinah, pri čemer se skupine med seboj ne bodo smele mešati. Kako velike bodo skupine, da bo pouk še varen in izvedljiv, je prepuščeno presoji ravnateljev.

Šole morajo izdelati natančne protokole izvajanja obveznega in razširjenega programa.

Slovenija, Politika, Sociala, Zdravstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.