Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA; čestital mu je tudi papež Frančišek

Svet | 20.01.2021, 18:42 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Joe Biden je na zahodni strani kongresne palače z roko na družinskem svetem pismu iz 19. stoletja, ki ga je držala nova prva dama ZDA Jill Biden, prisegel na položaj 46. predsednika ZDA. Prisego je vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. V govoru po prisegi je poudaril, da je danes dan demokracije in Američane pozval k enotnosti.

Pred Bidnom je na položaj prve temnopolte podpredsednice ZDA prisegla Kamala Harris. Njeno prisego je vodila vrhovna sodnica Sonia Sotomayor.

Po prisegi je Biden povedal: "Obljubljam vam, da se bom močno boril, enako boril za tiste, ki me niso podprli, kot za tiste, ki so me. Pred mnogimi stoletji je sv. Avguštin dejal, da ljudi opredeljujejo skupni cilji, skupni predmet njihove ljubezni. Kaj je tisto, kar vsi mi Američani ljubimo? Mislim, da vsi vemo, kaj je odgovor. Priložnosti, varnost, svoboda, dostojanstvo, čast in dá, resnica."

Dejal je še: "Pred Bogom in vsemi vami dajem besedo: vedno bom ljubil z vami, branil bom ustavo, branil bom demokracijo, branil bom Ameriko in dal bom od sebe. Vse kar bom naredil, bom naredil za vas. Razmišljal bom, ne o oblasti, ampak o javnem dobrem in skupaj bomo napisali ameriško zgodbo o upanju, ne strahu, o enotnosti, ne razkolu, o luči in ne temačnosti. Zgodbo o dostojanstvu in dostojnosti, o ljubezni, celjenju ran, o dobroti, naj bo to zgodba, ki nas bo vodila, zgodba, ki nas navdihuje. Naj bo to zgodba, ki nam pravi, da nas najboljše še čaka. Izpolniti moramo pričakovanja, se soočiti z izzivi, reči moramo, da demokracija ni umrla, ko smo bili mi na oblasti, ponovno moramo biti svetilnik. To je tisto, kar so naši predniki naredili in pričakovali od nas, zato se odločno lotevamo teh nalog našega časa, ob tem nas vodi vera, prepričanje, predanost drug drugemu in deželi, ki jo ljubimo z vsem srcem. Naj bog blagoslovi Ameriko."

Slovesna prisega Bidna in Harrisove je bila drugačna, saj zaradi pandemije koronavirusa in napada privržencev Donalda Trumpa na kongres 6. januarja na travniku National Mall ni bilo ljudi. Travnik do Washingtonovega spomenika so krasile ameriške zastave, slovesnost pa je varovalo 25.000 pripadnikov nacionalne garde.

Trumpa, ki ne priznava poraza na volitvah 3. novembra, na slovesnost ni bilo, prišli pa so vsi še živeči nekdanji predsedniki ZDA s soprogami razen Jimmyja Carterja, ki je šibkega zdravja.

Slovesnost je vodila demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki skupaj z republikancem Royjem Bluntom iz Missourija predseduje inavguracijskemu odboru.

Ameriško himno je na slovesnosti zapela Lady Gaga, Jennifer Lopez pa je zapela pesmi This Land in America the Beautifull.

Voščila novemu predsedniku ZDA iz vsega sveta

Iz sveta se že vse od včeraj vrstijo čestitke ob prisegi novega ameriškega predsednika Josepha Bidna in njegove podpredsednice Kamale Harris. Med drugim so jima čestitali predsednik Evropskega sveta Charles Michel, generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in tudi voditelji Avstrije, Italije, Hrvaške in Madžarske. Papež Frančišek pa mu je zaželel, da bi spodbujal mir in spravo tako v ZDA kot po svetu.

Čestitke prihajajo tudi iz Slovenije.

Trump še zadnjič kot predsednik ZDA zapustil Belo hišo

Donald Trump je dopoldne še zadnjič kot ameriški predsednik zapustil Belo hišo ter se s helikopterjem Marine One odpravil proti oporišču Andrews. Od tam je poletel proti Floridi. Ob odhodu se je skupaj s prvo damo Melanio Trump sprehodil po rdeči preprogi do helikopterja na zelenici Bele hiše.

V oporišču je sledilo krajše slavje in nagovor Trumpa. Dejal, da so za njim neverjetna štiri leta in da mu je bilo v čast biti predsednik. "Imamo najboljšo državo na svetu," je dodal. V nagovoru ni poimensko omenil svojega naslednika, je pa novi administraciji zaželel srečo. "Novi administraciji želim srečo in veliko uspeha. Mislim, da bodo zelo uspešni, imajo temelje za nekaj res neverjetnega," je povedal. Zagotovil je še, da se bo v neki obliki zagotovo vrnil. "Imejte dobro življenje, kmalu se spet vidimo," je dodal.

Nekaj besed je povedala tudi Melania Trump. "V čast mi je bilo biti vaša prva dama," je dejala. "Bog vas vse blagoslovi, Bog blagoslovi vaše družine in Bog blagoslovi ta lep narod," je dodala. Na prizorišču se je poleg Trumpovih sorodnikov zbralo še okoli 500 podpornikov.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...