Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Mazaška akcija na avstrijskem Koroškem (foto: ORF/Lisa Natmessnig)
Mazaška akcija na avstrijskem Koroškem | (foto: ORF/Lisa Natmessnig)

Vse več obsodb mazaške akcije

Slovenci po svetu | 19.01.2021, 08:32 Matjaž Merljak

Neznani storilci so pomazali več dvojezičnih krajevnih tabel na avstrijskem Koroškem. Dejanje obsoja ministrica Jaklitsch, prav tako krovni organizaciji naše manjšine NSKS in SKS.

Po poročanju slovenskega uredništva ORF so neznani storilci v noči s sobote na nedeljo pomazali dve dvojezični krajevni tabli pri Drveši vasi in Libučah. S črno barvo so premazali slovenski napis „Pliberk", premazali so tudi dvojezično krajevno tablo v Bukovju v občini Dobrla vas. Po navedbah policije gre v obeh primerih po vsej verjetnosti za iste storilce.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch dejanja ostro obsoja. V sporočilu za javnost je med drugim zapisano: Dvojezični krajevni napisi so manjšinska pravica, ki je zagotovljena že v Avstrijski državni pogodbi. Desetletja je bilo to pereče vprašanje, pred desetimi leti je bilo postavljenih 163 dvojezičnih napisov. Zaznati je bilo pozitivne premike v vzdušju ter mirnejše sobivanje nemško govoreče večine in slovensko govoreče manjšine. Še posebej je to prišlo do izrala lani ob 100. obletnici koroškega plebiscita, ko se je tudi zvezni predsednik vsem koroškim Slovencem opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic ... Od storilcev nečastnega dejanja pričakujemo priznanje in javno opravičilo, od avstrijskih oblasti pa obsodbo dejanja ter odkritje in uradni pregon storilcev.

Predsednik sosveta za slovensko narodno skupnost in predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), župan Globasnice Bernard Sadovnik ostro obsoja mazaški akciji v Pliberku in v Bukovju. „Dvojezični napisi izražajo našo skupno kulturno in jezikovno dediščino in živeto dvojezičnost. Ne smemo dopuščati, da bo takšen vandalizem ogrožal to našo skupno dediščino in ohranjevanje tega", apelira Sadovnik, ki izhaja iz tega, da bo policija hitro izsledila neznane storilce. Sadovnik pozdravlja vse iniciative v dvojezičnih občinah, ki krepijo sožitje in vodijo k širitvi vidne dvojezičnosti.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) obsoja mazaško akcijo v mestnih občini Pliberk in tržni občini Dobrla vas. Očitno nekateri še vedno ne razumejo, da na Koroškem živita dve enakopravni narodni skupnosti in se govorita dva deželna jezika. Pri Narodnemu svetu nadalje izražajo upanje, da bodo storilce akcije čim hitreje našli in se taki primeri ne bodo več ponovili. Očividno nekdo hoče pred občinskimi volitvami dvigati napetosti .Mazaške akcije naj ne postanejo spet vsakodnevne, kakor so to bile v zdavnaj preteklih časih.

 

Slovenci po svetu
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

O avtorju