Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
V cerkvah po novem spet potrebna razdalja (foto: Rok Mihevc)
V cerkvah po novem spet potrebna razdalja | (foto: Rok Mihevc)

Inšpektorji kršitve ukrepov v cerkvah ne zaznavajo

Slovenija | 14.01.2021, 14:41 Rok Mihevc

Izvajanje protikoronskih ukrepov še naprej redno in dosledno preverjajo inšpektorji in policija. Še vedno zaznavajo veliko primerov nepravilnega nošenja mask in neupoštevanja razdalje, nekaj kršitev beležijo v gostinstvu, pri frizerjih in avtopralnicah. Nobenih nepravilnosti pa niso zaznali v cerkvah, duhovniki in verniki se držijo vseh pravil.

Upoštevanje ukrepov so zdravstveni inšpektorji preverjali pri izvajanju verskih aktivnostih v cerkvah. Inšpektorica Deana Potza spodbudno pove, da jih župniki in verniki dosledno upoštevajo. "Nobenih neskladij ni bilo ugotovljenih pri izvajanju verskih aktivnosti v cerkvah, zaznane niso bile niti kršitve zbiranja. Maše so potekale prek Facebooka ali Zooma, nekje pa se je bilo treba naročiti. Kršitev ni bilo na lokacijah, kjer so verniki čakali na obhajilo. Nekatere cerkve so bile odprte za posameznike, če so se najavili. V pogovorih z župniki pa smo ugotovili, da so dobro seznanjeni z ukrepi in obvestili škofovske konference. Razkužila so nameščena ob vhodih v cerkev, prav tako navodila NIJZ-ja."

Nova molitev v času epidemije

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.