Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović
Papež Frančišek (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)
Papež Frančišek | (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)

Cepil se bo tudi papež

11.01.2021, 10:57 s. Meta Potočnik

Papež Frančišek je v sinočnjem televizijskem pogovoru (10.1.) poudaril, da iz krize nikoli ne pridemo isti kakor prej. Ali postanemo boljši ali pa slabši. Dotaknil se je aktualnih tem novega leta. Pozval je k cepljenju proti covidu-19 in dejal, da se bo prihodnji teden cepil tudi sam. Nasprotovanje cepivu je označil za “samomorilno zanikanje”.

Sveti oče je v začetku pogovora spomnil na dramatične položaje lačnih otrok, ki zaradi pandemije ne morejo v šolo ter na vojne, ki vznikajo na mnogih krajih. Če pri naporih za izhod iz sedanje krize ne bomo videli teh bolečih dejstev, bo izhod le poraz in ne zmaga, kar bo vodilo k poslabšanju situacije, je opozoril sveti oče. Zato je poudaril nevarnost brezbrižnosti, ki nas oddaljuje drug od drugega. Zdravilo za iskanje poti iz krize pa je po njegovem bližina. Če te ni, se pojavijo socialne napetosti, kakršne lahko vidimo tudi v ZDA. Izpostavil je ljudi na vodstvenih položajih, ki imajo veliko moč tako v Cerkvi kakor v politiki in dejal, da nimajo pravic reči »jaz«, temveč morajo reči »mi« in tako iskati poti do edinosti. Kdor tega ne zmore, ni dorasel situaciji. Konflikti so del življenja, a v tem trenutku jih moramo postaviti ob stran in dati prostor trudu za edinost države, Cerkve in družbe, je še dejal sveti oče.

V nadaljevanju pogovora je močno poudaril, da je pandemična kriza še bolj zaostrila t.i. kulturo odmetavanja, ki najbolj zadeva uboge, ranljive, migrante in ostarele. Na poseben način to doživljajo splavljeni in nezaželjeni otroci. Opozoril je, da problema splava ni najprej verski temveč človeško etični. Je problem, ki bi ga tudi vsak ateist moral razrešiti v svoji vesti. »Ali je pravično umoriti neko človeško življenje, da bi rešili katerikoli drug problem? Ali je pravično najeti morilca, da rešimo problem?« je vse nas vprašal sveti oče.

Med intervjujem za Kanal 5 je sveti oče spregovoril o tem, kar se je zgodilo 6. januarja, ko so Trumpovi protestniki nasilno vstopili v ameriški kongres. Dogodki na Kapitolskem griču so bili presenečenje tudi zanj, četudi nobena družba pravzaprav ne more ostati imuna znotraj sebe na prevratniške poskuse. »Ostal sem osupel, saj gre za ljudstvo, ki je zelo disciplinirano v demokraciji«

Pogovor je sklenil z upanjem, da v letu 2021 ne bo odmetavanja nikogar, da bo manj sebičnosti in da bo želja po edinosti prevladala nad konflikti. Vsak od nas lahko danes začne pri sebi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...