Jure Sešek
Miha Močnik
Alen Salihović
Papež Frančišek (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)
Papež Frančišek | (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)

Cepil se bo tudi papež

11.01.2021, 10:57

Papež Frančišek je v sinočnjem televizijskem pogovoru (10.1.) poudaril, da iz krize nikoli ne pridemo isti kakor prej. Ali postanemo boljši ali pa slabši. Dotaknil se je aktualnih tem novega leta. Pozval je k cepljenju proti covidu-19 in dejal, da se bo prihodnji teden cepil tudi sam. Nasprotovanje cepivu je označil za “samomorilno zanikanje”.

Sveti oče je v začetku pogovora spomnil na dramatične položaje lačnih otrok, ki zaradi pandemije ne morejo v šolo ter na vojne, ki vznikajo na mnogih krajih. Če pri naporih za izhod iz sedanje krize ne bomo videli teh bolečih dejstev, bo izhod le poraz in ne zmaga, kar bo vodilo k poslabšanju situacije, je opozoril sveti oče. Zato je poudaril nevarnost brezbrižnosti, ki nas oddaljuje drug od drugega. Zdravilo za iskanje poti iz krize pa je po njegovem bližina. Če te ni, se pojavijo socialne napetosti, kakršne lahko vidimo tudi v ZDA. Izpostavil je ljudi na vodstvenih položajih, ki imajo veliko moč tako v Cerkvi kakor v politiki in dejal, da nimajo pravic reči »jaz«, temveč morajo reči »mi« in tako iskati poti do edinosti. Kdor tega ne zmore, ni dorasel situaciji. Konflikti so del življenja, a v tem trenutku jih moramo postaviti ob stran in dati prostor trudu za edinost države, Cerkve in družbe, je še dejal sveti oče.

V nadaljevanju pogovora je močno poudaril, da je pandemična kriza še bolj zaostrila t.i. kulturo odmetavanja, ki najbolj zadeva uboge, ranljive, migrante in ostarele. Na poseben način to doživljajo splavljeni in nezaželjeni otroci. Opozoril je, da problema splava ni najprej verski temveč človeško etični. Je problem, ki bi ga tudi vsak ateist moral razrešiti v svoji vesti. »Ali je pravično umoriti neko človeško življenje, da bi rešili katerikoli drug problem? Ali je pravično najeti morilca, da rešimo problem?« je vse nas vprašal sveti oče.

Med intervjujem za Kanal 5 je sveti oče spregovoril o tem, kar se je zgodilo 6. januarja, ko so Trumpovi protestniki nasilno vstopili v ameriški kongres. Dogodki na Kapitolskem griču so bili presenečenje tudi zanj, četudi nobena družba pravzaprav ne more ostati imuna znotraj sebe na prevratniške poskuse. »Ostal sem osupel, saj gre za ljudstvo, ki je zelo disciplinirano v demokraciji«

Pogovor je sklenil z upanjem, da v letu 2021 ne bo odmetavanja nikogar, da bo manj sebičnosti in da bo želja po edinosti prevladala nad konflikti. Vsak od nas lahko danes začne pri sebi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papeža skupaj (photo: agenzia SIR) Papeža skupaj (photo: agenzia SIR)

Benedikt XVI. vedno bolj šibek, a povsem bister

Tajnik zaslužnega papeža Benedikta XVI. škof Georg Gänswein je povedal, da je upokojeni papež sicer šibek, vendar povsem bister. Včeraj je bil, tako kot papež Frančišek, cepljen proti novemu ...

dr. Ivan Štuhec (photo: ARO) dr. Ivan Štuhec (photo: ARO)

Anarho-libertaren totalitarizem na pohodu

Ne vemo ali bodo nekoč na radio Slovenija poročali v oddaji »na današnji dan«, da je 15. januarja 2021 bila vložena nezaupnica vladni koaliciji SDS, NSi in SMC pod vodstvom Janeza Janše, ki je ...

Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay) Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Sinovi imajo radi urejene mame

Potrpežljivost je znak spoštovanja drugega. Res je, veliko govorimo tem, da otroke spoštujemo, da imajo svoje pravice in podobno . V resničnem življenju pa se to pokaže na zelo preprost način. Jim ...

O avtorju