Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)
Papež Frančišek | (foto: Michael Ehrmann / Cathopic)

Cepil se bo tudi papež

Papež in Sveti sedež | 11.01.2021, 10:57 s. Meta Potočnik

Papež Frančišek je v sinočnjem televizijskem pogovoru (10.1.) poudaril, da iz krize nikoli ne pridemo isti kakor prej. Ali postanemo boljši ali pa slabši. Dotaknil se je aktualnih tem novega leta. Pozval je k cepljenju proti covidu-19 in dejal, da se bo prihodnji teden cepil tudi sam. Nasprotovanje cepivu je označil za “samomorilno zanikanje”.

Sveti oče je v začetku pogovora spomnil na dramatične položaje lačnih otrok, ki zaradi pandemije ne morejo v šolo ter na vojne, ki vznikajo na mnogih krajih. Če pri naporih za izhod iz sedanje krize ne bomo videli teh bolečih dejstev, bo izhod le poraz in ne zmaga, kar bo vodilo k poslabšanju situacije, je opozoril sveti oče. Zato je poudaril nevarnost brezbrižnosti, ki nas oddaljuje drug od drugega. Zdravilo za iskanje poti iz krize pa je po njegovem bližina. Če te ni, se pojavijo socialne napetosti, kakršne lahko vidimo tudi v ZDA. Izpostavil je ljudi na vodstvenih položajih, ki imajo veliko moč tako v Cerkvi kakor v politiki in dejal, da nimajo pravic reči »jaz«, temveč morajo reči »mi« in tako iskati poti do edinosti. Kdor tega ne zmore, ni dorasel situaciji. Konflikti so del življenja, a v tem trenutku jih moramo postaviti ob stran in dati prostor trudu za edinost države, Cerkve in družbe, je še dejal sveti oče.

V nadaljevanju pogovora je močno poudaril, da je pandemična kriza še bolj zaostrila t.i. kulturo odmetavanja, ki najbolj zadeva uboge, ranljive, migrante in ostarele. Na poseben način to doživljajo splavljeni in nezaželjeni otroci. Opozoril je, da problema splava ni najprej verski temveč človeško etični. Je problem, ki bi ga tudi vsak ateist moral razrešiti v svoji vesti. »Ali je pravično umoriti neko človeško življenje, da bi rešili katerikoli drug problem? Ali je pravično najeti morilca, da rešimo problem?« je vse nas vprašal sveti oče.

Med intervjujem za Kanal 5 je sveti oče spregovoril o tem, kar se je zgodilo 6. januarja, ko so Trumpovi protestniki nasilno vstopili v ameriški kongres. Dogodki na Kapitolskem griču so bili presenečenje tudi zanj, četudi nobena družba pravzaprav ne more ostati imuna znotraj sebe na prevratniške poskuse. »Ostal sem osupel, saj gre za ljudstvo, ki je zelo disciplinirano v demokraciji«

Pogovor je sklenil z upanjem, da v letu 2021 ne bo odmetavanja nikogar, da bo manj sebičnosti in da bo želja po edinosti prevladala nad konflikti. Vsak od nas lahko danes začne pri sebi.

Papež in Sveti sedež
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.