Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Podelitev Černetove nagrade (foto: Matevž Čotar, Novi glas)
Podelitev Černetove nagrade | (foto: Matevž Čotar, Novi glas)

Černetova nagrada za delo na področju liturgičnega petja

Slovenci po svetu | 10.01.2021, 14:54 Matjaž Merljak

Iz svoje »osamljenosti« na praznem koru poslušalcem slovenske radijske postaje pomaga, da mašne obrede doživimo na še lepši, pristnejši in globlji način in da se v teh težkih časih pomanjkanja medosebnih stikov čutimo manj same.

Tako so zapisali v obrazložitvi letošnje Černetove nagrade, ki so jo dopoldne izročili organstki in glasbenici Zulejki Devetak, in sicer ob sveti maši v župnijski cerkvi v Rojanu v Trstu, saj zaradi trenutnih razmer ni mogoče organizirati večjih prireditev.

Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Komisija za podelitev Černetove nagrade, ki jo je imenoval upravni odbor Knjižnjice Dušana Černeta in so jo sestavljali Tomaž Simčič (predsednik), Erika Jazbar (članica) in Ivo Jevnikar (član) so v obrazložitvi nagrade zapisali, da z nagrado želijo gospe Devetak izreči priznanje za njeno delo, še zlasti v času pandemije, ko je s svojim glasom in orglanjem sama umetniško dovršeno spremlja sv. maše, ki se po valovih Radia Trst A vsako nedeljo prenaša iz župne cerkve v Rojanu.

Nagrada se vsako leto podeljuje kot priznanje Slovencu ali slovenski organizaciji v Italiji, ki deluje v skladu s slovenskimi, krščanskimi in demokratičnimi ideali, za katere se je zavzemal časnikar in politik Dušan Černe (1916–1975). Prvo nagrado pred 33. leti je prejel beneški časnik Dom.

Več fotografij na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.


 

ČERNETOVO NAGRADO ZA LETO 2020 PREJME ZULEJKA DEVETAK

 

Zamisel o nagradi Dušana Černeta je nastala leta 1976 v Trstu v spomin na časnikarja, publicista, javnega delavca, narodnjaka in politika Dušana Černeta (1916-1975), ki je s svojo dejavnostjo zlasti v povojnih letih pomembno zaznamoval razvoj kulturnega in političnega življenja med Slovenci v Italiji. Tedaj je bil izoblikovan pravilnik, po katerem se nagrada podeljuje »Slovencu oz. Slovenki ali slovenski organizaciji kot priznanje za zasluge v boju za ideje, za katere se je boril Dušan Černe, se pravi za slovenstvo, demokracijo, krščanstvo«. Leta 1976 je bil prvi prejemnik nagrade beneškoslovenski verski časopis Dom. Od tedaj do leta 2019 je bila nagrada podeljena dvaintridesetkrat. Med prejemniki so bili posamezniki in organizacije, ki delujejo v vseh treh pokrajinah, v katerih živimo Slovenci v Italiji. Zadnja med njimi je bila časnikarka in javna delavka Erika Jazbar.

Posebna komisija za podelitev nagrade, ki jo je imenoval upravni odbor Knjižnice Dušana Černeta in ki jo po novem sestavljajo Tomaž Simčič (predsednik), Erika Jazbar (članica) in Ivo Jevnikar (član), je na seji dne 20. decembra nagrado za leto 2020, ki je torej triintrideseta po vrsti, soglasno podelila Zulejki Devetak, akademski glasbenici, pianistki, pevovodkinji in organistki. S svojo odločitvijo je komisija letos želela izreči priznanje nagrajenkinemu delu na področju slovenskega liturgičnega petja, zlasti zato, »da v času pandemije in prepovedi zborovskega petja sama s svojim glasom in orglanjem umetniško dovršeno spremlja sv. mašo, ki se po valovih Radia Trst A vsako nedeljo prenaša iz župne cerkve v Rojanu. S praznega kora prisotnim v cerkvi in poslušalcem slovenske radijske postaje tako pomaga, da mašne obrede doživijo na še lepši, pristnejši in globlji način in da se v teh težkih časih pomanjkanja medosebnih stikov čutijo manj same.«

Priznanje je bilo Zulejki Devetak izročeno v nedeljo, 10. januarja 2021, ob koncu slovenske svete maše v Rojanu, ki jo je s sodelovanjem vikarja za slovenske vernike v Goriški nadškofiji, od koder prihaja nagrajenka, g. Karla Bolčine, in v navzočnosti rojanskega dušnega pastirja msgr. Franca Vončine daroval vikar za slovenske vernike v Tržaški škofiji g. Tone Bedenčič. Utemeljitev je prebral predsednik komisije Tomaž Simčič, izročila pa sta jo člana komisije Ivo Jevnikar in Erika Jazbar ter ministrica Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je s svojo prisotnostjo na poseben način povzdignila pomen nagrade in nagrajenkino delo. Nagrajenki je v imenu slovenske skupnosti v Rojanu in zlasti domačega cerkvenega pevskega zbora čestitala ga. Dorica Žagar.

Zulejka Devetak je vsestranska glasbenica. Pouk klavirja je začela obiskovati pri SCGV (Slovenskega centra za glasbeno vzgojo) »Emil Komel« v Gorici, in sicer na podružnici v Jamljah. Po univerzitetni diplomi, ki jo je dosegla na leposlovni fakulteti v Vidmu, se je vpisala na Konservatorij »G. Tartini« v Trstu, kjer je diplomirala iz klavirja leta 2006 s tezo o Mariju Kogoju in z izvajanjem njegovih skladb. Prav na Konservatoriju »Tartini« je študirala tudi orgle kot stranski predmet in ta instrument še posebej vzljubila. Iz lastnega veselja je nekaj let študirala oboo. Odločila se je tudi za nov študij, in sicer za zborovodstvo, in sicer zato, da bi svoje delo na področju zborovskega petja podprla s še bolj sistematičnim in dovršenim znanjem.

Zulejka Devetak je že vrsto let med Slovenci v Italiji aktivna na področju zborovskega petja, in sicer tako posvetnega kot cerkvenega. Vodi kar pet posvetnih pevskih sestavov, in sicer žpz Rupa-Peč, mpz Skala (Gabrje), mpz Jezero (Doberdob), mepz Štandrež in Lovski pevski zbor Doberdob. Za delo na področju cerkvenega petja je Zulejko Devetak pridobil župnik v Zgoniku, pokojni gospod Jože Markuža. Tako je postala organistka v cerkvi v Zgoniku in to delo še danes redno opravlja. Tu je pobliže spoznala liturgično glasbo in njena pravila, vezana na bogoslužje in cerkveno leto. 

Leta 2012, ko je rojanski cerkveni pevski zbor ostal brez dirigenta, je sprejela vabilo, ki je prišlo s strani predsednice Rojanskega Marijinega doma Dorice Žagar, in sprejela mesto pevovodkinje in organistke pri slovenskem bogoslužju v rojanski cerkvi. Služba je zahtevna, saj se slovenska maša iz te cerkve vsako nedeljo prenaša po valovih Radia Trst A, kar za pevce in zborovodjo predstavlja veliko odgovornost. Vključila se je v življenje slovenske skupnosti v Rojanu in sodeluje pri vseh njenih pomembnejših verskih in kulturnih pobudah. Od leta 2019 je v odboru društva Rojanski Marijin dom, kjer ji je bil zaupan glasbeni del društvenega delovanja, leta 2020 pa je bila izvoljena tudi v odbor Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta. 

O svoji izkušnji liturgičnega petja v času pandemije je sama napisala sledeče: “Sedaj sem sama na koru. Ko so meseca marca napovedali zaprtje cerkva, me je takoj zaskrbelo to, da bo maša po radiu brez petja. Takoj sem jima predlagala, da poskusimo s tem, da pojem sama. Vsi so bili zadovoljni, predvsem poslušalci, ki so lahko tako sledili sv. maši po radiu in zraven tudi peli. Veselila sem se tega, čeprav mi je bilo zelo lepo, ko sem septembra spet videla svoje pevce, kako so hodili gor po stopnicah. Žal le do zahvalne maše. Spet sem sama na koru, a sedaj lahko pevci vsaj pojejo v cerkvi.”

Zulejka Devetak se je s Černetovo nagrado posredno že enkrat srečala, in sicer 7. januarja 2017, ko je vodila rojanski cerkveni zbor na podelitvi Černetove nagrade društvu Rojanski Marijin dom.

Komisija za podelitev Černetove nagrade je prepričana, da ji je z izbiro nagrajenke za leto 2020 javnosti uspelo posredovati sporočilo o pomenu duhovnih vrednot v tako težkem času, kakršen je ta, ki ga živimo, pa tudi o mestu, ki ga v kulturni in verski tradicijo našega ljudstva predstavlja slovenska cerkvena pesem.

Tomaž Simčič, predsednik komisije za podelitev Černetove nagrade

Trst, 10. januarja 2021

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju