Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Matej Tonin, Janez Janša in Zdravko Počivalšek (foto: Twitter: Zdravko Počivalšek)
Matej Tonin, Janez Janša in Zdravko Počivalšek | (foto: Twitter: Zdravko Počivalšek)

Janša, Tonin in Počivalšek o soočanju z epidemijo in sproščanju ukrepov

| 08.01.2021, 13:27 Alen Salihović

Po zadnjih dneh, ko se v Sloveniji srečujemo poleg cepljenja tudi s precejšnjim številom na novo okuženih so predsedniki koalicijskih strank SDS, SMC in NSi, Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, danes družno stopili pred novinarje. Podrobno so spregovorili o boju vlade z epidemijo covida-19 ter predstavili načrt sproščanja ukrepov. Poudarili so, da je bilo narejeno veliko delo, precej ga še čaka, so se pa zahvalili tudi vsem, ki se trudijo v boju z epidemijo.

Epidemiološka situacija v Sloveniji je po besedah Janše resna in glede na pričakovano povečevanje števila okužb po praznikih potrebujemo čas, da se situacija stabilizira in da krivuljo obrnemo navzdol. Za sproščanje po posameznih regijah bo sicer treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, je poudaril Janša.

Po besedah podpredsednika vlade in predsednika koalicijske NSi Mateja Tonina želi vlada z načrtom povečati tako predvidljivost kot odpornost. V preteklosti je bilo namreč večkrat mogoče slišati očitke, da se ukrepe spreminja z danes na jutri in da je premalo časa za pripravo nanje, zato lahko načrt bistveno prispeva k predvidljivosti tega, kar sledi, je dejal. Z načrtom bodo po njegovih besedah odpravljeni tudi sumi, da se nekaj spreminja zgolj zato, ker je nekdo drug bolj glasen. Pomembno se mu zdi, da se vlada načrta jasno drži in da ni odstopanj. Ob tem prioriteta vlade ostaja varno odpiranje šol. A se bo lahko zgodilo, da bodo vrtci in šole v nekaterih regijah odprti, v drugih pa ne, je še pojasnil Tonin.

V drugi, rdeči fazi je sicer predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

Vlada bo o morebitnih prvih sprostitvah ukrepov po posameznih regijah 18. januarja prvič odločala v sredo. Sicer pa se bo vlada od prihodnjega tedna sestajala na dveh rednih sejah vsak teden, ena bo namenjena izključno epidemiološkim razmeram in ukrepom.

Kot je še izpostavil Janša, različna epidemiološka situacija v regijah terja selektiven pristop tako k sproščanju ukrepov kot pri cepljenju. V prihodnjem tednu bodo predstavili tudi načrt cepljenja po tednih za posamezne prednostne kategorije, delno tudi načrt z regionalnimi prednostmi.

Do sedaj je bilo sicer razdeljenih nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva, Slovenija pa je po besedah Janše v dogovorih za naročilo še milijona odmerkov Pfizerjeva cepiva. Naslednjih 16.500 odmerkov cepiva Slovenija pričakuje v prihodnjem tednu, ko se bo začelo cepljenje najstarejših tudi v zdravstvenih domovih.

Tonin je še povedal, da bomo po napovedih stroke za uspešen spopad z epidemijo morali "trdo delati vsaj do poletja", pri čemer pa si bomo morali medsebojno pomagati. Sam verjame, da nam na koncu lahko uspe, posebej, ker je država gospodarstvo ohranila v primerni kondiciji. "Zunanja javnost nas ocenjuje pozitivno, obrestne mere so zgodovinsko nizke, zaradi česar imamo nekaj več manevrskega prostora pri soočanju z epidemijo," je dejal.

S podaljševanjem koronske krize v januar se podjetja soočajo z vedno večjimi težavami in gospodarski minister Zdravko Počivalšek obljublja, da jim bo država še naprej stala ob strani. Gospodarstvu bomo pomagali, da bo preživelo še naprej in se začelo obnavljati, takoj ko bo to možno, je dejal.

Poudaril je, da je cilj ministrstva v najkrajšem možnem času odpraviti omejitvene ukrepe in sprostiti izvajanje dejavnosti v vseh panogah. A ker je vlada te še podaljšala, je kot ključni problem gospodarstva izpostavil likvidnost. Nekaj ukrepov je uveljavil že sedmi protikoronski zakon, potrebni pa bodo še novi, je dejal.

Janša: Mislim, da bo ta vlada delala normalno tudi po 15. januarju in bo uspešno zaključila mandat

Premier Janez Janša ocenjuje, da bo vlada delala normalno tudi po 15. januarju, za katerega je napovedana vložitev konstruktivne nezaupnice dela opozicijskih strank, in da bo tudi uspešno zaključila mandat. Enako meni predsednik NSi Matej Tonin, medtem ko predsednik SMC Zdravko Počivalšek zatrjuje, da SMC je in bo jamstvo stabilnosti in zanesljivosti.

Če drži napovedana časovnica LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS, bo razprava o nezaupnici po besedah Janše sovpadla z vrhom trenutnega vala epidemije. To pa pomeni, da se epidemija uporablja za politične namene, je dejal.

Opozoril je, da skušajo vlado vnovič sestaviti v glavnem tisti, ki so jo že imeli. Pri tem pa se mu zdi zanimivo, da pravijo, da bodo v preostanku mandata, v času epidemije, naredili vse tisto, kar niso uspeli naredili na začetku mandata, ko še ni bilo epidemije.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...