Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
V molitvi je moč za polnejše odnose  (foto: PixaBay)
V molitvi je moč za polnejše odnose | (foto: PixaBay)

Video: Z ženo se bolje razumem, tudi otroci pravijo, da sem bolj prisoten

Pozitiva | 18.12.2020, 13:28 Nataša Ličen

Ob papeževi razglasitvi Jožefovega leta smo se z Leonom Jagodicem in Benjaminom Siterjem pogovarjali o moški duhovnosti. Svojo moškost izpolnjujeta in dopolnjujeta ter razvijata tudi ob vključenosti v program devetdesetdnevnega programa, ki je namenjen vsakemu moškemu, ki je kolikor toliko odrasel, torej tudi dijakom.

Gostilu smo ju v oddaji "Via positiva".  program vstopajo tudi duhovniki in dosežejo določeno duhovno spremembo in poglobitev. Pogovarjali smo se o programu Exodus 90, ki se v letu 2021 začne 4. januarja, 90 dni pred veliko nočjo. Možje, ki so se odločili za vstop v program, se že pospešeno pripravljajo.

Je bilo res treba ob pivu in čipsu presedeti tja do enih ponoči?

Ljudje smo "komot sorte", nekoliko "kavčasti".
Benjamin: "Če obstaja kakršenkoli lažji način, ga bomo ubrali. Težava je prav v tem, da je danes veliko teh lažjih načinov. Bog pa vabi, da vzljubimo težjo pot, na dolgi rok je boljša za vse nas. Bog vabi, da izstopimo iz cone udobja. Da izberemo pot, na kateri ne živimo za kratkotrajne užitke, ki vedno znova razočarajo in nas puščajo prazne. Saj je "fajn" tisti trenutek, toda to so pobegi."

V programu se možje zavesto postavijo izven cone udobja, ven iz zaspanosti. Esketske vaje osmislijo in usmerijo njihovo življenje ne samo vase, ampak tudi ven k drugim.

Izhod po 90 dneh v svobodnejši duh osebnosti
Izhod po 90 dneh v svobodnejši duh osebnosti © PixaBay

Program, ki prinaša svobodo
Benjamin: "Moja pot duhovne rasti je šla, moram reči, veliko bolj navzgor, od kar sem pred leti vstopil v Exodus 90. Na hitro sem se odločil. Dobesedno smo skočili v mrzlo vodo. Ker smo vsak dan na vezi, te vsak dan nekaj izziva. Duhovni nagovori in bratovščina sta dve pomembni stvari. Vsak ima svoje sidro. Odgovorni smo drug za drugega in ko si nekomu odgovoren, se stalno preverjamo, kako se držimo in kako zmoremo izpolnjevati program. S časoma se zelo dobro spoznamo in vemo, kdaj kdo "bluzi", ker vsi včasih "bluzimo". Trudimo se, toda vseh kljukic iz programa običajno ne zmoremo uresničiti, ker nismo popolni in Bog pomagaj, če bi bili. Program je skratka močan izziv, ni majhen in pelje skozi proces duhovne rasti preko Svetega pisma. Konkretne stvari za danes. Ne samo na duhovnem, tudi na fizičnem, v tej zgodbi je zelo pomembno tudi naše telo."

Exodus 90, vsakodnevno poglabljanje v esketskih dejanjih in molitvi
Exodus 90, vsakodnevno poglabljanje v esketskih dejanjih in molitvi © PixaBay

Ne gre samo zato, da pri sebi dosežemo spremembo, skozi program prepoznavamo tudi svoje šibkosti in strmimo k odpravljanju le-teh ter osebnem napredovanju.

Učimo se odgovornosti. Sadov programa bomo deležni, če smo najprej odgovorni do sebe
"Koliko informacij je v današnjem svetu povsem irelevantnih", pravi Leon. Dodaja: "Resničnih ali izmišljenih, ne glede na to, dostikrat tudi niso pomembne za naše življenje. Skozi odgovornost do sebe se učimo odgovornosti tudi širše, do družine in družbe."
Leon: "Osnova duhovnosti je oseben odos z Bogom, nadgradnja ali en element te duhovosti pa je zakonska duhovnost, ki jo gradim skupaj z ženo. Sva v oporo drug drugemu na poti v večnost." Benjamin: "Gre za trikotnik. Ko se mož in žena približujeta Boga, sta tudi drug drugemu vse bližja. Res pa je, da je več žena na tej poti proti Bogu, žene potem želijo popeljati za seboj razumljivo še može, toda na svoj način. Tako, kot mislijo, da je prav. To pa ni dobro. Možje si priznajmo, da to ni za nas, mi potrebujemo specifično, drugačno, moško duhovnost, ki je čvrsta in v predajanju za druge. Mož "umira" za svojo ženo. Moški potrebujemo danes veliko moči in modrosti."

Program Exodus 90, 90 dni pred veliko nočjo
Program Exodus 90, 90 dni pred veliko nočjo © Exodus Slovenija

Veliko časa pridobimo, ko izpustimo nepotrebno
Leon: "Jasen pokazatelj zadovoljstva v družini pride zelo hitro. Stranski učinki so morda prvi teden, začetnih deset dni je najtežjih. Potrebujemo nekaj časa za osvojitev ritma molitve, obrokov in ostalega. Po tem pa se hitro pokažejo pozitivni učinki." Med pomembnimi spodbudami in nalogami programa Exodus 90 je tudi le nujna uporaba ekranov, od televizijskih, računalniških do telefonskih. "S tem, kko si uredimo živlejnje po nekih strožjih pravilčih, se same postavijo na pravo mesto in je čas veliko bolj izkoriščen. ne sedimo prd tv, računalnikom, ker nimamo pametnješega dela. Vzamemo knjigo v roke, se z ženo pogovarjamo, si vzamemo čas za molitev, takšne reči."

Leon Jagodic in Benjamin Siter
Leon Jagodic in Benjamin Siter © Nataša Ličen

Moški se proti ženski velikokrat umakne nazaj, "dedci" začnite graditi. Stopite korak naprej in prevzemite svojo vlogo.

Žena in otroci opažajo, da sem prijetnejši, bolj prisoten v družini in bolj izpolnjen
Exodus je program za moške, razpet v devetdesetdnevno obdobje. Post, duhovno premišljevanje, različne asketske vaje, bratstvo, vse to je vključeno v program. V skupine se zbere po šest mož, ki se medsebojno podpirajo. Vsak ima znotraj te skupine tudi svoje sidro, enega od teh mož, s katerim se sliši vsak dan, z njim izmenja izkušnje in podeli, kako se sooča s programom. Izhaja iz ZDA. V Sloveniji se izvaja že več let. Ob njem se srečujejo in medsebojno podpirajo možje, fantje, vseh poklicev, stanov in starosti. Pri nas se je program Exsodus 90 precej razširil. Kar pomeni, opozarja Leon: "Da si slovenski možje želimo dobre duhovnosti in je pri nas razmeroma dobro razvita."

Pozitiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.