Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Koronavirus (foto: Pixabay)
Koronavirus | (foto: Pixabay)

Laž - potvorjenost, nepristnost, narejenost

| 19.01.2021, 14:21 Alen Salihović

»Láž - zavestno neresnična izjava z namenom zavajati v zmoto: kar ne ustreza resnici: potvorjenost, nepristnost, narejenost.« Tako je beseda laž razložena v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Zakaj sem ponovil definicijo? Zato, ker se mi dan za dnem, glede na pestro politično in sploh medijsko dogajanje, ki smo mu priča, vse bolj potrjujejo besede, da je »laž nesmrtna duša komunizma«.

Pa pojdimo po vrsti. Začel bom z zavajanjem o zaprtih šolah. Javna RTV je objavila podatek, da so bile šole v Avstriji zaprte bistveno manj časa kot šole v Sloveniji. Ne vem, ali je kdo zasledil opravičilo nacionalne medijske hiše. Šlo je namreč za laž, za potvorjenost, o čemer so poročali tudi tisti Slovenci, ki živijo pri naših severnih sosedih. Dejstvo je, da so otroci razredov višje stopnje avstrijskih gimnazij – pri nas bi bili to dijaki od prvega do četrtega letnika – doma že od sredine oktobra. Otroci gimnazij nižje stopnje – pri nas bi bili to otroci od petega do devetega razreda osnovne šole in otroci osnovne šole, stari od šest do deset let – pa so bili doma od sredine novembra do sredine decembra. Torej nikakor ne drži grafika javne RTV, da so šole v Avstriji odprte ves čas. So, ampak učenje poteka na daljavo.

V minulih dneh sem govoril z več učitelji in tudi nekaterimi ravnatelji, ki so mi jasno povedali, da si, tako kot vsi mi, želijo sprostitve ukrepov, a se bojijo težav ob morebitnem večjem številu izolacij, karanten, saj bi bilo delo v šoli tako nemogoče opravljati. Še posebej, če bi doma ostala tretjina kadra, kar se je pri nas dogajalo v začetku šolskega leta, ko so morala poučevanje v učilnicah ponekod prevzeti celo vodstva. A to tistih, ki kričijo, kako bodo otroci prikrajšani, kako trpijo starši in učitelji, prav nič ne briga. Še več, ena od pedopsihijatrinj trdi, da se morajo otroci in mladostniki v vrtce, šole in na fakultete vrniti brez testiranj, mask in socialne distance, da zaživijo socialno življenje. Kot bi poslušal predstavnike stranke SD, ki se zavzemajo za šole brez mask. A videli smo, kam nas je to brezglavo govorjenje, hkrati pa spodbujanje k protestom pripeljalo čez poletje. Žalostno je, da so to počeli prav tisti, ki želijo danes spet prevzeti oblast. Takrat so trdili, da so maske nepotrebne, da so ukrepi prestrogi, zdaj so obrnili ploščo, češ da se vlada z epidemijo ne sooča uspešno. Če bi imeli ti, ki danes spet želijo na oblast, in to zgolj in samo zaradi osebnih koristi, saj je nekdo prehitro vrgel puško v koruzo in se uštel z željo po predčasnih volitvah, malo več politične korektnosti in predvsem čuta za odgovornost, bi bilo soočanje z epidemijo danes gotovo drugačno, boljše.

Žalostno je tudi, da pri nas polemiziramo ukrepe, nihče pa ne analizira, kako je z njimi drugod. Avstrija je podaljšala popolno zaprtje do 14. februarja, drugje so ukrepi še bistveno strožji, omejeno je gibanje na okolico doma in podobno. Ne, te primerjave ostajajo ob strani, problematični ostajajo zgolj slovenski ukrepi. Ob tem si bom sposodil besede predsednika vlade Janeza Janše, ki mi je v intervjuju o opoziciji dejal: »Kolikor slabše za epidemijo, toliko bolje politično za nas, ker lahko bolj obtožujemo vlado.«

Nekdo, ki mu večinski mediji vse od 13. marca dajejo neizmerno možnost kritiziranja in pljuvanja, lahko na žalost v nekem izsiljevalsko čudnem trenutku celo zmaga. Podporo že ima pri tistih, ki že od vsega začetka trdijo, da virusa ni, da gre za svetovno zaroto. Samo čakam še, da bodo rekli, da si ga skupaj z Viktorjem Orbanom in Donaldom Trumpom je izmislil Janez Janša, da bodo lahko vsi trije vojni dobičkarji.

Spoštovani! Mislim, da danes med nami ni nikogar več, ki ne bi poznal koga, ki je zbolel ali celo umrl zaradi covida-19. Sramotno je, da nekateri z zgodbami, privlečenih iz pete, škodujejo slovenskemu narodu. Z lažnimi informacijami ga zastrupljajo in še bolj razdvajajo. Cenjena opozicija, niti enkrat v vaših nastopih nisem slišal skupnega poziva k odgovornemu ravnanju. Ne, ni ga bilo. Zmogli ste zgolj gnev in ideološki boj, ki ga očitate predvsem predsedniku vlade.

Devetkrat ste v vloženem konstruktivnem pamfletu, ki vse bolj spominja na pripravo kozlovske sodbe v Višnji gori, omenili stranko SDS. Ob tem pa pozabili, da sta v koaliciji še stranki NSi in SMC ter da je bil krojač stanja, v katerem smo, tudi minister za zdravje iz vaše stranke. Na novinarski konferenci ob predstavitvi levičarske manifestacije, ki je na srečo za nekaj dni prestavljena, saj ste le prišli do zavedanja – na žalost šele zdaj, ko so okuženi vaši ljudje, ki jim iskreno želim hitrega okrevanja – da covid res je, nisem slišal niti enega pozitivnega stavka. Še več, ideološki boj je tako močan, da niti ne skrivate več, da je globoka država v ozadju izjemno močna in ne izgublja vpliva.

Vsi smo utrujeni. Ne govorim le o zdravstvenih delavcih, ampak tudi o politikih, ki so v enem najtežjih obdobij po drugi svetovni vojni prevzeli vajeti in začeli delati tako, kot so prepričani, da je najbolje. Ni države, ki bi trdila, da dela najbolje. V tem stanju smo vsi prvič. Vprašanje pa je, ali se tisti, ki bi danes za predsednika vlade radi ustoličili nekoga, ki ga lastna poslanska skupina ne podpira, ki ga ljudstvo sploh ni izbralo za svojega predstavnika, tega sploh zavedajo? Dan za dnem iščejo zgodbe in trosijo laži. Ponovil bom: laži, ki zastrupljajo slovenski narod. Pa vendar verjamem in vem: Laž ima kratke noge. Čeprav so nekatere laži stare že 80 let, vem, da jih je večina Slovenk in Slovencev spregledala. Vidi tudi, kam so nas pripeljala brezglava opozicijska nasprotovanja ukrepom.

Če kdaj, je zdaj čas, da res stopimo skupaj. Da se egotripi umirijo, da poleg volje do življenja v ospredje stopi predvsem iskrena skrb za sodržavljane. Preveč ljudi sem že izgubil, da bi nasedel tistim, ki danes govorijo, da bi se dalo narediti bolje in več, sami pa k temu z dejanji niso prispevali popolnoma nič! Potvarjanje dejstev, nepristna politična drža in nenehna narejenost ne morejo biti ključ do uspeha.

Ob sklepu želim izraziti hvaležnost in priznanje vsemu zdravstvenemu osebju, ki skrbi za bolnike s koronavirusom, ter vladi na čelu s predsednikom Janezom Janšo in obema podpredsednikoma Matejem Toninom in Zdravkom Počivalškom, ki so ob dejstvu, da sta bila naš zdravstveni sistem in skrb za starejše pod drugo oblastjo dolga leta zanemarjena, uspeli zagotoviti dovolj normalne razmere za spopad celotne družbe z epidemijo.

Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...