Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Snemanje v studiu Radia Ognjišče (foto: Jože Bartolj)
Snemanje v studiu Radia Ognjišče | (foto: Jože Bartolj)

Radijska igra Zorka Simčiča: Leta nič, en dan potem

Oddaje | 29.12.2020, 09:25 Jože Bartolj

V programu Radia Ognjišče boste danes v torek 29. decembra lahko prisluhnili radijski igri pisatelja Zorka Simčiča z naslovom Leta nič, en dan potem. To je božična legenda za odrasle o rojstvu Jezusa in skoraj ne-rojstvu Simona iz Cirene, kot je v podnaslovu zapisal avtor.

Nastopili bodo igralci Ljubiteljskega gledališča Petra Simonitija iz Celja. To je nekdanje Ljubiteljsko gledališče Teharje – Celje, ki se je pred kratkim preimenovalo in si nadelo ime dolgoletnega igralca, režiserja, umetniškega vodje, gledališkega duhovnega očeta Petra Simonitija. Njihovi začetki segajo v leto 1993.

Peter Simoniti
Peter Simoniti

Večji del njihovega repertoarja zavzemajo recitali, s katerimi gledališčniki redno predstavljajo pisatelje in pesnike svetovne in domače literature ter ostale pomembne slovenske osebnosti. Gledališče prav tako vsako leto pripravi kakšno dramsko uprizoritev, v svoji ''stalni zbirki'' pa ponosno hrani več dramskih del, ki jih izvaja že dve desetletji. Najbolj prepoznavni med njimi sta zagotovo drami Leta nič, en dan potem (Zorko Simčič) in Pod košatim očesom (Alma Karlin).

Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija Celje je imelo v času svojega delovanja že več kot sedemsto nastopov. Predstavlja se v Sloveniji, med rojaki v Italiji, med štajerskimi Slovenci v Avstriji in na Hrvaškem.

V predstavi Leta nič, en dan potem nastopajo: Saraja Špec (Mlada Judinja Debora), Andrej Hribernik (Lameh, njen mož), Ljudmila Conradi (Noema, njena mati), Ana Klincov (Marija) in Lovro Tacol (Jožef). Delo je v odrski postavitvi režiral Peter Simoniti, za radijsko produkcijo pa sta jo pripravila Jakob Čuk in Jože Bartolj.

Radijska igra
Radijska igra © Jože Bartolj

Za snemanje smo se dogovarjali kar nekaj let, ampak do izvedbe je prišlo šele v času povezanem s corona virusom. Snemali smo v studiu Radia Ognjišče v začetku marca 2020. Prepričani smo, da vam bo delo všeč, saj nosi močno sporočilo, ki bi ga lahko strnili v geslo, sprejmi življenje!

Vabljeni k poslušanju 29. decembra ob 20. uri.

Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...