Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Jaslice v Melbournu 2020 (foto: p. Simon Peter Berlec)
Jaslice v Melbournu 2020 | (foto: p. Simon Peter Berlec)

Božič med Slovenci po svetu

Slovenci po svetu | 27.12.2020, 17:45 Matjaž Merljak

Božič so praznovali tudi naši rojaki v Melbournu, Buenos Airesu in Torontu. Ponekod so se ukrepi za zajezitev covida-19 tik pred praznikom sprostili, druge zaostrili. Za pravo vzdušje so poskrbele slovenske božične melodije.

Kot nam je povedal p. Simon Peter Berlec, frančiškan, ki dela v slovenskem verskem središču sv. Cirila in Metoda v Kewju v Melbournu, je bilo pri njih v adventu spet dovoljeno zbiranje. 44 jih je lahko v slovenski cerkvi. Rojake je pred praznikom spodbujal, naj pripravijo prostor v srcih, da ni pomembno samo zunanje praznovanje.

Na sveti večer so imeli sveto mašo ob 21. uri na prostem, pred lurško votlino. V primerjavi s prejšnjimi leti so imeli pravi blagoslov kar se vremena tiče, temperatura je bila 15 stopinj Celzija, ne pa 40 kot prejšnja leta. Prostor je bil lično okrašen, tako da je bilo doživetje tudi za oči in dušo.

V srcih je treba pripraviti prostor za Jezusa.

Na božič, praznik svetega Štefana in na današnjo nedeljo svete družine so bile svete maše ob 10. uri, danes so tudi imeli blagoslov otrok. Rojaki se bodo pri svetih maša spet zbrali na silvestrovo in na novoletni dan ter prihodnjo nedeljo, ko bodo že praznovali prihod svetih treh kraljev.

Božič v Melbournu 2020
Božič v Melbournu 2020 © p. Simon Peter Berlec

Tudi v Buenos Airesu je bila lepa priprava na praznik, ukrepi so se postopno rahljali, nam je povedal slovenski duhovnik Robert Brest. Imeli so tudi božično devetdnevnico in katehezo v adventnem času. Na sveti večer so imeli sveto mašo v Slovenski hiši v središču argentinske prestolnice.

Maševal je delegat dr. Jure Rode, pri sveti maši je sodeloval tudi slovenski bogoslovec Tomaž Grohar, ki sicer prihaja iz Slovenske pristave v Castelarju, v bogoslovju je na drugem koncu Argentine, tokrat pa je prvič prišel domov.

Dr. Rode je pri maši povezal praznik, slovensko skupnost in slovensko smreko v Vatikanu. Prihaja iz kočevskih gozdov, kjer je mučeniške smrti umrlo veliko slovenskih fantov, nekaj se jih je rešilo in so novo domovino našli v Argentini. Smreka je začela rasti, ko se je kalvarija dogajala.

Božič 2020 v Hamiltonu
Božič 2020 v Hamiltonu © Vestnik slovenske župnije

V Hamiltonu v Kanadi pa imajo bel božič, a imajo žal zopet omejitve gibanja. Od sredine junija so imele maše v cerkvi. Lahko so sprejeli do sto vernikov. K sobotnim večernim mašam je prišlo okoli 45 ljudi, k nedeljskim od 60 do 70. Sredi božične devetdnevnice pa se je stanje obrnilo. Na 4. adventno nedeljo so imeli zadnjo sveto mašo v cerkvi.

Z Jezusovim rojstvom se vse spremeni.

Seveda so jo nato praznično okrasili in v njej postavili jaslice. Na sveti večer je bil tako prenos svete maše ob osmih zvečer po spletu, enako na božič, štefanovo in praznik svete družine ob desetih dopoldne. Pri prenosu župniku Dragu Gačniku pomaga Kristijan Razpotnik. Še v adventnem času pa so imeli svete maše na t.i. podružnicah v Londonu in Kitchenerju.

Slovenci po svetu
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...

O avtorju