Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Marija in Jožef v iskanju prenočišča (foto: Gamagapix / Pixabay )
Marija in Jožef v iskanju prenočišča | (foto: Gamagapix / Pixabay )

Marija in Jožef v službi življenja

Ostanimo povezano občestvo | 24.12.2020, 18:19 Marjan Bunič

V rubriki »Ostanimo povezano občestvo« dekan Kraške dekanije in župnik v Sežani Aleksander Skapin takole nagovarja:

Letos mi je blizu božični prizor bega v Egipt. Sveta družina je odšla v begunstvo, v izolacijo, nekakšno karanteno v Egipt, da sta Jožef in Marija zavarovala Jezusovo življenje. Čas prve božične skrivnosti je prav v tem dogodku podoben današnjim razmeram. Skrb za ohranitev življenja! Ves čas sta bila v službi življenja!
Mariji in Jožefu je moralo biti zelo težko, a evangelij ne poroča, da sta kaj nergala, koga krivila, se delala pametna. Nobene besede obsojanja ali iskanja krivde. V tem vidim pomembno sporočilo letošnjega božiča. Pomagajmo pri ohranjanju vsega, kar ščiti življenje, posebno najbolj ranljivih in nemočnih. Prvo božično vzdušje lahko dokaj avtentično živimo tudi mi. Veselje od rojstvu, a obenem tudi konkretna skrb za življenje. Zato je letošnji božič lahko poseben.

V tem času večkrat slišim nas kristjane: Zakaj omejeno število vernikov pri maši? Jaslice bodo skoraj povsod bolj skromne. Ali res ne smemo peti v cerkvi božičnih pesmi?
Seveda smo lahko zagledani v preteklost in jo želimo prenesti v sedanjost. Lahko pa nam ta manjko pomaga narediti pozitiven korak. Za kaj pa imamo več možnosti? Naj bo rajši več. Ta več se ne ponuja kar sam. S preprosto držo odprtosti bomo odkrili, kaj nam ponuja več: več pogovora, več pomoči ob domačih opravilih, več skupnih sprehodov, več medsebojne potrpežljivosti, tudi več molitve. Pa tudi večje jaslice doma. Doma izdelane figure, potke, mostovi čez potočke. Kakšen nov recept za piškote ...

Ko smo v začetku decembra imeli po zoomu srečanje zakonske skupine, je ob ugotovitvi, da je družina sedaj več časa skupaj, prišel predlog, da lahko starši otrokom in mladim pripovedujejo o doživljajih iz svojega otroštva in mladosti. Kaj so delali v prostem času? Koga so imeli za prijatelje, kakšne so jih "napalili". Kako so oni doživljali puberteto? Kako so se ženili? Otroci ne potrebujejo kar naprej lekcij v smislu: "Mi nismo bili taki." Starši, povejte brez moraliziranja, kakšni ste bili ... Od svojega očeta poznam kar veliko dogodkov iz njegove mladosti, ker smo se ob delu družili in je bil tudi čas za zgodbe. Mamina mladost mi je manj znana. Kuhal sem bolj malo, skuhal pa sem jih kar precej. Spomnim se zgodb o tem, kako sta se oče in mama spoznala, kako sta šla k očetovemu župniku po samski list in kaj so se pogovarjali ... Pa o srečanju mojega očeta in starega očeta leta 1944 z nemško vojaško patruljo v vinogradu ...

Drage poslušalke in poslušalci. Bolniki s koronavirusom, kakor tudi zaradi drugih bolezni, bodo še zbolevali in umirali. A pomembno se mi zdi, da vedno, prav vedno v kar največji možni meri ohranimo držo spoštovanja do vsakega življenja. Da nam ni težko nekaj več potrpeti. Vsaka drža, vsaka pozornost, ki zaščiti življenje, je dobra.
Skrb za telesno in duhovno življenje in zdravje naj bo vodilo teh božičnih praznikov, kakor tudi novega leta. Z epidemijo bomo očitno vstopili v novo leto. Želim, da bi bilo 2021 zadnje epidemiološko leto! Vsem želim blagoslova, zdravja, potrpežljivosti.

Pozdravljam pa še vse v sežanski bolnišnici: bolnike in osebje, ker ne morem na obisk, da bi vam osebno voščil, kakor druga leta. Letos na božič popoldne žal ne bo tradicionalne maše v bolniški kapeli.
Prav tako pozdravljam vse v Domu upokojencev. Hvala vsem zaposlenim za vaš izreden trud, da ste do 10 dni nazaj, uspeli obdržati dom zunaj dosega koronavirusa.

Vsem doživet in svet božič ter blagoslova, miru in zdravja v 2021.

Ostanimo povezano občestvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...