Slavi Košir
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Marija in Jožef v iskanju prenočišča (foto: Gamagapix / Pixabay )
Marija in Jožef v iskanju prenočišča | (foto: Gamagapix / Pixabay )

Marija in Jožef v službi življenja

24.12.2020, 18:19 Marjan Bunič

V rubriki »Ostanimo povezano občestvo« dekan Kraške dekanije in župnik v Sežani Aleksander Skapin takole nagovarja:

Letos mi je blizu božični prizor bega v Egipt. Sveta družina je odšla v begunstvo, v izolacijo, nekakšno karanteno v Egipt, da sta Jožef in Marija zavarovala Jezusovo življenje. Čas prve božične skrivnosti je prav v tem dogodku podoben današnjim razmeram. Skrb za ohranitev življenja! Ves čas sta bila v službi življenja!
Mariji in Jožefu je moralo biti zelo težko, a evangelij ne poroča, da sta kaj nergala, koga krivila, se delala pametna. Nobene besede obsojanja ali iskanja krivde. V tem vidim pomembno sporočilo letošnjega božiča. Pomagajmo pri ohranjanju vsega, kar ščiti življenje, posebno najbolj ranljivih in nemočnih. Prvo božično vzdušje lahko dokaj avtentično živimo tudi mi. Veselje od rojstvu, a obenem tudi konkretna skrb za življenje. Zato je letošnji božič lahko poseben.

V tem času večkrat slišim nas kristjane: Zakaj omejeno število vernikov pri maši? Jaslice bodo skoraj povsod bolj skromne. Ali res ne smemo peti v cerkvi božičnih pesmi?
Seveda smo lahko zagledani v preteklost in jo želimo prenesti v sedanjost. Lahko pa nam ta manjko pomaga narediti pozitiven korak. Za kaj pa imamo več možnosti? Naj bo rajši več. Ta več se ne ponuja kar sam. S preprosto držo odprtosti bomo odkrili, kaj nam ponuja več: več pogovora, več pomoči ob domačih opravilih, več skupnih sprehodov, več medsebojne potrpežljivosti, tudi več molitve. Pa tudi večje jaslice doma. Doma izdelane figure, potke, mostovi čez potočke. Kakšen nov recept za piškote ...

Ko smo v začetku decembra imeli po zoomu srečanje zakonske skupine, je ob ugotovitvi, da je družina sedaj več časa skupaj, prišel predlog, da lahko starši otrokom in mladim pripovedujejo o doživljajih iz svojega otroštva in mladosti. Kaj so delali v prostem času? Koga so imeli za prijatelje, kakšne so jih "napalili". Kako so oni doživljali puberteto? Kako so se ženili? Otroci ne potrebujejo kar naprej lekcij v smislu: "Mi nismo bili taki." Starši, povejte brez moraliziranja, kakšni ste bili ... Od svojega očeta poznam kar veliko dogodkov iz njegove mladosti, ker smo se ob delu družili in je bil tudi čas za zgodbe. Mamina mladost mi je manj znana. Kuhal sem bolj malo, skuhal pa sem jih kar precej. Spomnim se zgodb o tem, kako sta se oče in mama spoznala, kako sta šla k očetovemu župniku po samski list in kaj so se pogovarjali ... Pa o srečanju mojega očeta in starega očeta leta 1944 z nemško vojaško patruljo v vinogradu ...

Drage poslušalke in poslušalci. Bolniki s koronavirusom, kakor tudi zaradi drugih bolezni, bodo še zbolevali in umirali. A pomembno se mi zdi, da vedno, prav vedno v kar največji možni meri ohranimo držo spoštovanja do vsakega življenja. Da nam ni težko nekaj več potrpeti. Vsaka drža, vsaka pozornost, ki zaščiti življenje, je dobra.
Skrb za telesno in duhovno življenje in zdravje naj bo vodilo teh božičnih praznikov, kakor tudi novega leta. Z epidemijo bomo očitno vstopili v novo leto. Želim, da bi bilo 2021 zadnje epidemiološko leto! Vsem želim blagoslova, zdravja, potrpežljivosti.

Pozdravljam pa še vse v sežanski bolnišnici: bolnike in osebje, ker ne morem na obisk, da bi vam osebno voščil, kakor druga leta. Letos na božič popoldne žal ne bo tradicionalne maše v bolniški kapeli.
Prav tako pozdravljam vse v Domu upokojencev. Hvala vsem zaposlenim za vaš izreden trud, da ste do 10 dni nazaj, uspeli obdržati dom zunaj dosega koronavirusa.

Vsem doživet in svet božič ter blagoslova, miru in zdravja v 2021.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Ostanimo povezano občestvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...