Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Prerok Zaharija (foto: ARO)
Prerok Zaharija | (foto: ARO)

Franc Likar: Zaharija v izolaciji

Ostanimo povezano občestvo | 19.12.2020, 20:27 Marjan Bunič

V središču adventnega dogajanja smo, že v pravem »brbotanju«, kakršno je brbotanje vode tik preden zavre. A smo še na poti. Adventni evangeljski prizori nas intenzivno usmerjajo in opogumljajo. Na primer prvi adventni dogodek - tisti z Zaharijem, ki v templju zažiga kadilo. Dogodek se zdi prava predpodoba današnje situacije – koronakrize, ki ji kar ni videti konca.

Zaharija opravlja duhovniško službo za zaprtimi vrati, sam, ljudstvo pa enako zaskrbljeno kot on prestrašeno stoji zunaj. Vsi pa upajo. To upanje se z dimom Zaharijeve daritve dviga k Bogu.

In medtem za zaprtimi vrati templja Božje sporočilo in Zaharijev dvom. »Dokaži, Jahve, da nas resnično slišiš!« In Jahve je dokazal, a ne takoj. Zaharija mora prej domov, kjer bo devet mesecev v izolaciji, v kateri mu bo vse prej kot lahko, saj bo ostal nem. V naših domovih moremo v korona času svojo sitnobo kdaj stresti na tistega, ki je poleg nas. Onemeli Zaharija še tega ne bo mogel. Ne bo se mogel niti malo spričkati z ženo Elizabeto, in ne ona z njim.

A ravno doma se uresničuje Božji načrt. V tišini in mirovanju, v zaprtosti doma raste življenje. Kako dobro se je Zaharija v devetih mesecih naučil to razumeti, ko mu je bilo dano čisto od blizu doživljati izpolnjevanje Božje obljube pod srcem ljubljene žene, nad katero je že obupal, da bi mu lahko podarila življenje.

Kako rodovitno je lahko biti doma, v izolaciji. Takrat, ko čutimo, da se je življenje ustavilo. Bog deluje tudi, ko mi mirujemo.

Kakšen Božji dar je, da lahko te čudne dneve in mesece, tako rekoč negibni in nemi, spremenimo v advent, ker vemo, da bo posvetila luč na koncu tunela – rodil se bo Emanuel, ki je Bog z nami.

_______________________________________
Rubrika "Ostanímo povezano občestvo", v kateri nas nagovarjajo slovenski duhovniki, se  v sklopu božične devetdnevnice vrača v naš program. Prisluhnete ji lahko vsak dan med 16.00 in 16.30, posnetek pa najdete tudi v avdio arhivu in podcastu!

Ostanimo povezano občestvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.