Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Novorojeni (foto: Esudroff / Pixabay)
Novorojeni | (foto: Esudroff / Pixabay)

Ivan Kranjec: Vsako rojstvo pomeni začetek nečesa novega.

Ostanimo povezano občestvo | 16.12.2020, 19:11 Marjan Bunič

Vsako rojstvo pomeni začetek nečesa novega. Ob rojstvu je človeško bitje nebogljeno in potrebuje, da ga odrasli sprejmejo in mu nudijo vse, kar je potrebno za dostojno življenje. Morda nas ob božični skrivnosti vedno znova preseneča dejstvo, da je Bog, ki je vsemogočen in po čigar volji je vse ustvarjeno, prišel na svet kot nebogljen dojenček, pravi Ivan Kranjec, župnik župnij Pečarovci in Kuzma.

Mogočni, pomembni in imenitni tistega časa ga niso bili sposobni ne spoznati ne sprejeti. Morda bi kdo pričakoval, da bodo šli angeli v mesta, v vasi, h kralju, k velikim duhovnikom, pismoukom in njim oznanili rojstvo tistega, ki so ga napovedovali preroki ter so ga Izraelci pričakovali ves čas. Evangelist Luka je zapisal, da je angel rekel pastirjem: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija. Gospod! To vam bo v znamenje: našli boste dete, povito in položeno v jasli!«

Odrešenik Jezus Kristus pričakuje od nas le to, da pohitimo k njemu, čeprav praznih rok. On ne potrebuje ničesar, razen da ga z vero in ljubeznijo sprejmemo za svojega Odrešenika.

Smo v času korone. To je čas negotovosti, raznih skrbi in tudi strahov. Vsak čas pozna mnogo lepega in veselega, a je vedno navzoče tudi vse tisto, kar nas bremeni in skrbi. V takšno življenje današnjega človeka prihaja Bog. Prihaja s ponudbo, da nas spremlja, varuje, podpira in vodi k večnemu življenju.

Vernikom župnije Pečarovec, vsem bratom in sestram evangeličanske veroizpovedi in vernikom drugih krščanskih cerkva in skupnosti ter vsem občanom občine Puconci želim lepo doživete in preživete božične in novoletne praznike. Novorojeni Zveličar naj s svojo ljubeznijo in dobroto spremlja vse bolne in trpeče, opogumlja in vodi vse mlade, krepi in blagoslavlja zakonce in družine ter navda z upanjem vse žalostne in osamljene.

Naj nam pomaga v boju z vsem, kar ogroža naše telesno ali duhovno zdravje.

_______________________________________
Rubrika "Ostanímo povezano občestvo", v kateri nas nagovarjajo slovenski duhovniki, se  v sklopu božične devetdnevnice vrača v naš program. Prisluhnete ji lahko vsak dan med 16.00 in 16.30, posnetek pa najdete tudi v avdio arhivu in podcastu!

Ostanimo povezano občestvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.