Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Govedo (foto: Alexas Fotos /Pixabay)
Govedo | (foto: Alexas Fotos /Pixabay)

Meso: Padec odkupnih cen v Sloveniji za približno 60 % večji od povprečja EU

11.12.2020, 08:56 Robert Božič

»V prašičereji imamo paradoks. Samooskrba je majhna, imamo 30 % prašičev in še teh rejci ne morejo prodati v klavnico. To je paradoks, to je skregano z vsemi pojmi in normalen človek tega ne more razumeti!« je za naš radio v torek povedal predsednik KGZS Roman Žveglič in dodal da imamo na drugi strani v govedoreji daleč najnižje odkupne cene živine, tudi če jih primerjamo s sosednjo hrvaško ali pa mnogimi vzhodnimi državami.

Isti dan je Javna agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence na svoji spletni strani objavila povzetek ugotovitev na področju cen mesa v verigi preskrbe s hrano. V njem pojasnjujejo, da so se odzvali na septembrske medijske objave glede nepravilnosti v verigi preskrbe s hrano ter opravili raziskavo cen mesa mlade govedine v verigi od štale do mize.

»Za namene raziskave je Agencija pridobila podatke o cenah in količinah mesa mlade govedine v obdobju od januarja do septembra 2020, in sicer s strani mesno-predelovalnih in trgovskih podjetij ter Agencije za RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Pridobljeni podatki mesno-predelovalnih podjetij kažejo, da je na začetku razglasitve prve epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 prišlo do hitrega in večjega znižanja nabavnih cen polovic mlade govedine. Cene so se nižale od začetka marca do konca maja, kar sovpada z obdobjem epidemije. Po preklicu epidemije pa se cene niso dvignile na raven pred epidemijo. V primerjavi s padcem nabavnih cen mladih bikov na celotnem trgu EU je bil padec cen v Sloveniji za približno 60 odstotkov večji. Nabavne količine polovic mlade govedine so se na začetku epidemije hitro povečale, nato precej zmanjšale, po tem pa ponovno dosegle raven pred epidemijo.«

Iz poročila torej ni razvidno, da bi se Agencija že odzvala tudi na prijave nedovoljenih ravnanj Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. V ugotovitvah posebej izpostavljajo:

  • Pridobljeni podatki mesno-predelovalnih podjetij kažejo, da je na začetku prve razglasitve epidemije prišlo do hitrega in večjega znižanja nabavnih cen polovic mlade govedine in sicer so se cene nižale od začetka marca do konca maja, kar sovpada z obdobjem epidemije.
  • Po preklicu epidemije pa se cene niso dvignile na raven pred epidemijo. V primerjavi s padcem nabavnih cen mladih bikov na celotnem trgu EU je bil padec cen v Sloveniji za približno 60 odstotkov večji.
  • Nabavne količine polovic mlade govedine so se na začetku epidemije hitro povečale, nato precej zmanjšale, po tem pa ponovno dosegle raven pred epidemijo.

Nepravilnosti ni?

»Pri pregledu nabavnih in prodajnih cen trgovskih podjetij za sveže postrežno meso mlade govedine Agencija ugotavlja, da so pri nabavnih in prodajnih cenah sicer bila prisotna nihanja, vendar ni mogoče potrditi, da so se nabavne cene opazneje znižale, prodajne pa opazneje zvišale. Slednje potrjuje tudi primerjava marž trgovskih podjetij, ki je pokazala, da se te niso bistveno spremenile,« so še zapisali v sporočilu za javnost.«

V primerjavi s padcem nabavnih cen mladih bikov na celotnem trgu EU je bil padec cen v Sloveniji za približno 60 odstotkov večji.

»Na Javni agenciji Republike Slovenije za varstvo konkurence zapis sklenejo z ugotovitvijo: »Analiza nabavnih cen polovic mlade govedine mesno-predelovalnih podjetij in njihovih prodajnih cen, ter nabavnih cen trgovskih podjetij za mlado govedino in njihovih maloprodajnih cen ni pokazala, da bi na trgu prišlo do medsebojnega dogovarjanja in/ali usklajevanja cen. Nabavne in prodajne cene namreč v predmetnih časovnih obdobjih med deležniki niso bile enake oziroma poenotene, prav tako pa ni prihajalo do usklajenega zvišanja ali znižanja cen.«

Kaj pomeni »opaznejše zvišanje ali znižanje cen«?

Ugotovitev preseneča, še posebej če spomnimo na dejstva, ki jih je novembra izpostavil direktor KGZS Branko Ravnik: »Recimo, pri padcu 10-tih odstotkov pri odkupni ceni, je nasprotno maloprodajna cena narasla za 9 odstotkov, kar pomeni da gre za neko nenavadno stanje na trgu. In lahko domnevamo da posamezni deležniki ... situacijo dejansko izkoriščajo. In vse kar bi si želeli je, da se naredi te informacije in to kar se dogaja transparentno, da se ve, kaj se prav za prav dogaja na trgu...«

A v sporočilu za javnost objavljene ugotovitve tega ne povedo. Še več, neodgovorjena puščajo številna vprašanja, med drugim tudi to, ali njihovo poročilo torej kaže, da so izjemnemu padcu odkupnih cen mesa botrovale poslovne odločitve klavnic, pa tudi, kaj za Agencijo pravzaprav pomeni termin »opaznejšega zvišanja oziroma znižanja cen«.

Zato smo na Agencijo zaprosili za dodatna pojasnila, odgovore bom objavil v nedeljski kmetijski oddaji.

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...