Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Revni otroci na Bližnjem Vzhodu (foto: Pixabay)
Revni otroci na Bližnjem Vzhodu | (foto: Pixabay)

V nebo vpijoči kriki nedolžnih otrok

Slovenija | 28.12.2020, 10:21 Marjana Debevec

Obhajamo praznik nedolžnih otrok. Gre za spomin na otroke, ki jih je dal umoriti Herod, da bi se znebil novorojenega Jezusa. Tudi danes po vsem svetu številni otroci trpijo povsem po nedolžnem.

Pomislimo na Sirijo, to rodovitno in lepo deželo, ki jo je skoraj desetletna vojna pahnila v brezno revščine. Mnogi otroci sploh ne poznajo več običajnega življenja brez strahu, lakote, negotovosti. Ali pa na Jemen, kjer tisoči otrok pred očmi mednarodne javnosti umirajo od lakote. Več afriških držav poleg revščine pretresajo napetosti, trgovina z mamili, terorizem in nasilje, ki mnogim otrokom vzame starše, številne pa prisili v izgubo otroštva, ko postanejo otroci vojaki.

Nebrzdan pohlep je tudi Venezuelo, sicer bogato deželo, potisnil na dno. Enega od neštetih primerov je misijonarka s. Andreja Godnič takole navedla: »Sofija, s katero sem naredila intervju za Mavrico, je rekla: 'Jaz sem ves dan lačna. Opoldne pa mi mamica pripravi kosilo.' Sem rekla: 'Ja, kaj pa zajtrk in večerja?', 'A ne', je rekla. 'Jaz sem ves dan lačna.' Punčka je stara pet let«.

Neme žrtve vseh časov pa so tudi številni nerojeni otroci, za katere danes še posebej molimo. Mnogi ljudje se pridružijo tudi duhovni posvojitvi nerojenega otroka. Devet mesecev molijo za neznanega otroka in njegove starše, da bi imeli moč sprejeti to novo življenje. »Medtem ko se sami trudimo širiti molitev na vse strani, pa smo zelo hvaležni vsake pobude in podpore s strani drugih ljudi, saj le s skupnimi močmi in z mnogo molitve lahko ustavimo epidemijo splava, ki že desetletja tiho terja na tisoče in tisoče življenj nerojenih otrok«, je poudarila Tina Čerin iz Zavoda Živim.

Molimo danes zanje, pa tudi za številne druge otroke, katerih kriki se dvigajo v nebo.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Duhovnost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...