Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Tanja Dominko
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl (foto: STA)
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl | (foto: STA)

Nadškof Cvikl: Kralj nebes prihaja med nas

25.12.2020, 06:37 Petra Stopar

Podpredsednik Slovenske škofovske konference in mariborski nadškof Alojzij Cvikl je v božični poslanici povedal, da nas že samo mesto rojstva vabi k človečnosti. Stopiti k njemu v jamo, da ga počastimo, terja, da se sklonimo, da zlomimo okostenelost starega človeka in dovolimo, da nas ta otrok prenovi.

»Zadnje mesece smo bili zaznamovani s strahom in negotovostjo, znašli smo se v temi. Iskali smo luč, izhod iz tega položaja,« je v božični poslanici ugotavljal nadškof Cvikl. Dodal je: »Zgodovina nas uči, da so bila krizna obdobja, ko je človek začutil svojo nemoč, tudi trenutki največjega iskanja smisla življenja. V takšnih kriznih situacijah iščemo toplo besedo, znamenja ljubezni in upanja. Božič je praznik ljubezni, topline, luči. 'Kralj nebes' prihaja med nas. Vse se odvija v skromnosti in preprostosti. Apostol Pavel ta prihod Božjega Sina med nas opiše z nekaj besedami: 'Bogat je bil, pa je zaradi vas postal ubog, da bi vi obogateli po njegovem uboštvu'.« Novorojeni prihaja med nas, ki smo osamljeni, zapuščeni, brez upanja in miru. Želi se naseliti v naših srcih, kjer ni več topline, kjer vlada praznina. »Kdor misli, da ima vse, da ničesar več ne potrebuje, tega se božično sporočilo ne more dotakniti,« je še povedal mariborski metropolit in predsednik Slovenske karitas.

Da ob božičnem praznovanju poleg sreče in veselja v družinskem krogu mnogi letos žal čutijo tudi težo bolezni in osamljenosti, se zaveda tudi novomeški škof Andrej Glavan. A je v imenu vseh škofov v skupni poslanici spomnil: »Tudi Marija in Jožef sta doživljala neko izolacijo in stisko, daleč od doma in svojih domačih. Vesela novica božične noči je zato namenjena tudi in predvsem vsem, ki doživljajo te omejitve. Bog vstopa v naše odnose, da bi v drugih, zlasti v bolnih, nesrečnih, zapuščenih in osamljenih, videli brate in sestre istega Očeta, odrešene po Njegovi ljubezni.«

Murskosoboški škof Peter Štumpf pa pravi, da Kristus v našo zgodovino ni vstopil kot nekakšen »superman« ali »spiderman«, ki bi si zgolj navidezno nadel zunanjo podobo človeka. »Ampak je vstopil v zgodovino kot človek v najpopolnejšem pomenu besede, ki nam je prinesel odrešitev znotraj same zapletenosti našega zemeljskega obstoja. Pri tem sestopanju iz nebes v našo človeško naravo si je Kristus kot Beseda živega Boga izbral družino matere in očeta. Tako nam je razodel družino kot svet kraj za vsakega človeka,« je pojasnil škof.

Po njegovih besedah smo letos za božič vsi »osamljenci«. Ne moremo varno in brezskrbno praznovati ne po cerkvah ne drugod, lahko pa praznujemo doma – mirno in poglobljeno. Povabil je, da bi bil vsak dom letos še posebej kraj gostoljubne dobrodošlice Božjemu novorojencu, Mariji in Jožefu. »Za božič jaz ne bi rad bil sam, kot najbrž tudi ti ne. Prosim te za molitev. Ko boš molil zame, mi boš ponovno v srce pospremil Jezusa. Tako mi boš podaril božič. Enako obljubljam jaz tebi. Med nama bo to majhen korak, vendar pa za oba velik do Jezusa in zato tudi do božiča,« ki naj bo blagoslovljen in duhovno doživet, leto 2021 pa kar se da zdravo in blagodejno.

Posamezna božična sporočila škofov bomo na našem radiu še naprej zbirali, prisluhnili jim boste lahko tudi na božični dan.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc) Gostje oddaje Pogovor o (photo: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.