Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl (foto: STA)
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl | (foto: STA)

Nadškof Cvikl: Kralj nebes prihaja med nas

Cerkev na Slovenskem | 25.12.2020, 06:37 Petra Stopar

Podpredsednik Slovenske škofovske konference in mariborski nadškof Alojzij Cvikl je v božični poslanici povedal, da nas že samo mesto rojstva vabi k človečnosti. Stopiti k njemu v jamo, da ga počastimo, terja, da se sklonimo, da zlomimo okostenelost starega človeka in dovolimo, da nas ta otrok prenovi.

»Zadnje mesece smo bili zaznamovani s strahom in negotovostjo, znašli smo se v temi. Iskali smo luč, izhod iz tega položaja,« je v božični poslanici ugotavljal nadškof Cvikl. Dodal je: »Zgodovina nas uči, da so bila krizna obdobja, ko je človek začutil svojo nemoč, tudi trenutki največjega iskanja smisla življenja. V takšnih kriznih situacijah iščemo toplo besedo, znamenja ljubezni in upanja. Božič je praznik ljubezni, topline, luči. 'Kralj nebes' prihaja med nas. Vse se odvija v skromnosti in preprostosti. Apostol Pavel ta prihod Božjega Sina med nas opiše z nekaj besedami: 'Bogat je bil, pa je zaradi vas postal ubog, da bi vi obogateli po njegovem uboštvu'.« Novorojeni prihaja med nas, ki smo osamljeni, zapuščeni, brez upanja in miru. Želi se naseliti v naših srcih, kjer ni več topline, kjer vlada praznina. »Kdor misli, da ima vse, da ničesar več ne potrebuje, tega se božično sporočilo ne more dotakniti,« je še povedal mariborski metropolit in predsednik Slovenske karitas.

Da ob božičnem praznovanju poleg sreče in veselja v družinskem krogu mnogi letos žal čutijo tudi težo bolezni in osamljenosti, se zaveda tudi novomeški škof Andrej Glavan. A je v imenu vseh škofov v skupni poslanici spomnil: »Tudi Marija in Jožef sta doživljala neko izolacijo in stisko, daleč od doma in svojih domačih. Vesela novica božične noči je zato namenjena tudi in predvsem vsem, ki doživljajo te omejitve. Bog vstopa v naše odnose, da bi v drugih, zlasti v bolnih, nesrečnih, zapuščenih in osamljenih, videli brate in sestre istega Očeta, odrešene po Njegovi ljubezni.«

Murskosoboški škof Peter Štumpf pa pravi, da Kristus v našo zgodovino ni vstopil kot nekakšen »superman« ali »spiderman«, ki bi si zgolj navidezno nadel zunanjo podobo človeka. »Ampak je vstopil v zgodovino kot človek v najpopolnejšem pomenu besede, ki nam je prinesel odrešitev znotraj same zapletenosti našega zemeljskega obstoja. Pri tem sestopanju iz nebes v našo človeško naravo si je Kristus kot Beseda živega Boga izbral družino matere in očeta. Tako nam je razodel družino kot svet kraj za vsakega človeka,« je pojasnil škof.

Po njegovih besedah smo letos za božič vsi »osamljenci«. Ne moremo varno in brezskrbno praznovati ne po cerkvah ne drugod, lahko pa praznujemo doma – mirno in poglobljeno. Povabil je, da bi bil vsak dom letos še posebej kraj gostoljubne dobrodošlice Božjemu novorojencu, Mariji in Jožefu. »Za božič jaz ne bi rad bil sam, kot najbrž tudi ti ne. Prosim te za molitev. Ko boš molil zame, mi boš ponovno v srce pospremil Jezusa. Tako mi boš podaril božič. Enako obljubljam jaz tebi. Med nama bo to majhen korak, vendar pa za oba velik do Jezusa in zato tudi do božiča,« ki naj bo blagoslovljen in duhovno doživet, leto 2021 pa kar se da zdravo in blagodejno.

Posamezna božična sporočila škofov bomo na našem radiu še naprej zbirali, prisluhnili jim boste lahko tudi na božični dan.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.