Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Vojska na Mindanau (foto: Radio Vatikan)
Vojska na Mindanau

Na vojaških misijah zaradi pandemije med prazniki manj slavnostno

| 25.12.2020, 09:15 Andrej Šinko

Na misijah v tujini je približno 300 naših vojakov, ki božične praznike preživljajo ločeni od družine. Večina jih je na Kosovu, kjer pa je praznovanje božiča zaradi vseh preventivnih ukrepov precej okrnjeno oziroma intimno.

Slovenske vojake najdemo na misijah v številnih državah vse od Afganistana, Malija, kjer večinoma delujejo kot inštruktorji, strokovnjaki, pa do nam bližnje Bosne in Hercegovine ter Kosova, kjer jih je največ in opravljajo naloge varovanja. Tako kot v večini drugih baz tudi tam veljajo zaradi pandemije precej stroge omejitve.»Prepovedana so vsa druženja znotraj baze, kot tudi izhodi v civilno okolje, z izjemo najnujnejših služb varovanja,« je pojasnil vojaški vikar Matej Jakopič.

Na misiji na Kosovu je z našimi vojaki njegov namestnik, Milan Pregelj, ki je vojakom na voljo za pogovor in duhovno oporo. Kljub temu pa tam ni tako slovesno kot v preteklosti, ko se se lahko množično zbrali pri svetih mašah in se zatem še družili.

Vojaki se zato v teh časih še pogosteje prek video povezave združijo z bližnjimi, ki so v domovini. Ker jih ni mogel obiskati v tujini, jim je vikar Jakopič, na misije po vsem svetu posredoval božično video voščilo, v pogovoru za naš radio pa izrazil upanje, da bomo tega, tokrat, nevidnega sovražnika skupaj uspeli premagati.

»Želim si, da bi ta luč, ki je posijala na božični dan z rojstvom našega odrešenika Jezusa Kristusa posijala, ne samo v vojaške vrste, ampak tudi družine, katerih očetje preživljajo čas odsotnosti na misijah,« je še dejal Jakopič.

Slovenski vojaki delujejo v tujini v sklopu misij, ki jih vodijo druge države, zato tam kjer jih je manj in nimajo možnosti duhovne oskrbe s strani domačega duhovnika, jim je na voljo duhovnik iz vrst zavezniških sil.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...