Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Duhovnik Gregor Kunej v domu starejših (foto: Gregor Kunej)
Duhovnik Gregor Kunej v domu starejših | (foto: Gregor Kunej)

Duhovniki obiskujejo tudi obolele s covidom

Cerkev na Slovenskem | 24.12.2020, 13:18 Andrej Šinko

Ob številnih zdravnikih in medicinskih sestrah bodo božič v bolnišnicah preživeli tudi številni bolniki. Obiski so zaradi preobremenjenosti sistema in pandemije oteženi, bolnišnice pa jih poskušajo zagotavljati glede na zmožnosti in zlasti za huje bolne.

V preteklosti se je prav med prazniki v bolnišnicah obrnilo več ljudi, ki so obiskali sorodnike ali prijatelje. Zdaj je slika drugačna, obiski so v splošnem prepovedani, se jih pa bolnišnice trudijo zagotavljati za hudo bolne.

Bolnikom je na voljo tudi duhovna oskrba, vendar precej omejena, razlaga bolniški župnik p. Franc Murko, ki redno opravlja obiske v ljubljanskem kliničnem centru. »Če je bolnik v smrtni nevarnosti, je dostop vsekakor dovoljen, pa tudi ostalim bolnikom zdaj pred prazniki dovolijo obhajanje.«

V večini bolnišnic po državi se še vedno zdravijo tudi oboleli za covidom 19, duhovniki lahko dostopajo tudi do njih, če izrazijo željo. »Bolniško osebje nas zaščiti s podobno opremo kot jo imajo sami, s tem, da je naš obisk pri bolniku krajši.«

Kapeli ljubljanskega kliničnega centra in onkološkega inštituta sta spet odprti, v njih se spet darujejo maše, vendar pa ob strogih omejitvah.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.