Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Predsednik vlade Janez Janša (foto: Kabinet predsednika vlade)
Predsednik vlade Janez Janša | (foto: Kabinet predsednika vlade)

Prebudimo Slovenijo: Čas, ki so si ga nekatere stranke izbrale za rušenje vlade, ni izbran naključno

| 22.12.2020, 11:27 Alen Salihović

Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo se je danes oglasila z novo izjavo v podporo vladi, ki jo vodi premier Janez Janša. Zapisali so, da v času, ko se ves svet sooča z eno največjih kriz po drugi svetovni vojni, prihaja pri nas do vse pogostejših napadov na demokracijo. Pod pretvezo civilne družbe in delovanja zakulisnih režiserjev se v politični sistem vračajo posamezniki, ki jim je demokracija le sredstvo za dosego osebnih koristi. Čas, ki so si ga nekatere stranke izbrale za rušenje vlade, ni izbran naključno, opozarjajo v Prebudimo Slovenijo.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, z brutalnim in sistematičnim rušenjem legalno sestavljene vlade levi blok drugače mislečim grobo omejuje pravico do izvajanja izvršilne oblasti v okviru ustave. »Nenehno jo tudi kriminalizira, sebe pa razglaša za ekskluzivno varuhinjo ustavnega reda. Svojega političnega nasprotnika ne priznava za enakopravnega tekmeca, temveč celotno družbo reducira na svoj ideološko-ekonomski pol,« so zapisali.

Opozarjajo, da bo sedanji zdravstveni krizi sledila še ekonomska, ki se bo reševala ob izdatni pomoči EU. »Zato opozicija hiti uporabljati vse vzvode – tudi nelegalne – da vlado zruši na nizkoten način. Sloveniji bi to povzročilo nepopravljivo škodo, saj bi vodenje prevzeli tisti, ki so bili še pred kratkim neuspešni, se med sabo prepirali, izgubljali sodbe na evropskih sodiščih in s tem državi zapravljali ugled in denar. Trenutno pa smo priča še tega, da levi blok na odprti sceni podkupuje, pritiska in izsiljuje poslance koalicije, da izdajo članstvo svojih strank in razloge, zaradi katerih so bili izvoljeni,« piše v izjavi.

Sedanji vladi in poslancem, ki z njo sodelujejo Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo izreka vso podporo, saj se z nadpovprečno pomočjo zdravstvenega sistema dovolj uspešno soočajo z epidemijo in njenimi posledicami tudi na vseh drugih področjih.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.