Petra StoparPetra Stopar
Izjava za medije po tradicionalnem srecanju predsednikov republike, vlade, DZ in DS, Boruta Pahorja, Janeza Janše, Igorja Zorčiča in Alojza Kovšce (foto: UPRS/Daniel Novakovic/STA)
Izjava za medije po tradicionalnem srecanju predsednikov republike, vlade, DZ in DS, Boruta Pahorja, Janeza Janše, Igorja Zorčiča in Alojza Kovšce

Kaj so o epidemiji in politiki povedali Pahor, Janša, Zorčič in Kovšca?

| 22.12.2020, 11:16 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Predsedniki republike, vlade, DZ in DS so tokratno letno srečanje posvetili spopadanju z epidemijo covida-19. V tej luči so pozvali k čim prejšnji vzpostavitvi politične stabilnosti oz. da bi se čim prej izkazalo, ali alternativa aktualni vladi res obstaja. Prav tako so se posvetili volilni zakonodaji in pripravam na predsedovanje Svetu EU.

Predsednik republike Borut Pahor je po srečanju poudaril, da je "sodelovanje edina pot, da krizo hitreje in uspešneje rešimo v prid vseh". Če kdo meni, da lahko postavi alternativo, mu po besedah predsednika republike tega ne sme nihče braniti. Če se bo to zgodilo, bo odgovornost prevzela alternativa, če je ne bo, pa se je prav s tem dejstvom treba soočiti in pogledati, ali bi bilo vendarle mogoče doseči dogovor o sodelovanju, da bi vlada uspešno dokončala spopadanje z epidemijo s cepljenjem.

Predsednik DZ in poslanec SMC Igor Zorčič je po poročanju STA ob tem dejal, da močno dvomi o tem, da bi določeni poslanci SMC prestopili v drugo koalicijo. "Vsi si želimo in promoviramo stabilnost v političnem prostoru. Verjamem, da ta miselnost prevladuje tudi med poslanci DZ, da bo vsak znal ugotoviti, kaj pomeni korak k večji stabilnosti in kaj je avantura," je povedal.

Ko sta bili SMC in DeSUS pripravljeni sestaviti mešano koalicijo, v kateri stranke različno gledajo na preteklost, a so za skupno dobro pripravljene sodelovati za sedanjost in prihodnost, sta preprečili tisto, kar želijo danes nekateri vzpostaviti, je dodal premier Janez Janša. Gre za nek čas velikega tveganja, v katerem "bomo vsi skupaj plačali visoko ceno".

Vlaganje nezaupnice ni naloga vlade, je pa pravica tistega, ki misli, da lahko v tej sestavi DZ ponudi boljšo alternativo, je Janša odgovoril na vprašanje o morebitni vezavi zaupnice na imenovanje ministra za zdravje ali na sprejem sedmega protikoronskega paketa. "Če bi boljša alternativa obstajala, potem verjetno ne bi bila puška v koruzi," je kot poroča STA pripomnil Janša.

Predsednik DZ Alojz Kovšca je današnji posvet označil za iskrenega, pospremljen pa je bil tudi z zaskrbljenostjo zaradi novih okoliščin glede epidemije in odločnostjo, da jo s skupnimi močni premagamo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.