Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Marija z Jezusom (foto: Cathopic)
Marija z Jezusom | (foto: Cathopic)

V betlehemskem hlevčku ni potrošništva – tam sta uboštvo in ljubezen

Svet | 20.12.2020, 12:53 Marjana Debevec

V betlehemskem hlevčku ni potrošništva. Tam najdemo resničnost, uboštvo in ljubezen, je pred opoldansko molitvijo poudaril papež Frančišek. Povabil nas je tudi, naj odločitve za molitev in pomoč bližnjim ne prelagamo na jutri.

Četrta adventna nedelja nam približa Marijo in veselo angelovo oznanilo, da bo spočela Jezusa. Obenem pa je bila Marija tudi v preizkušnji, saj je bila obljubljena za ženo sv. Jožefu. Z nosečnostjo bi kršila postavo. Vendar Marija ni oklevala. Bogu je rekla svoj DA in s tem tvegala vse, tudi svoje življenje. 'Zgodi se mi po tvoji besedi', so njene tako znane besede. Z njimi po papeževih besedah izraža močno željo, da se to zares zgodi. Marija se ni le vdala, ni bila pasivna, ampak aktivna. Bila je zaljubljen, pripravljena služiti v vsem in takoj Gospodu.

»Kolikokrat mi prelagamo stvari, tudi na duhovnem področju. Vem, da mi bo koristilo, če bom molil, ampak danes nima časa. Bom jutri. Vem, da je pomembno pomagati nekomu, ampak danes ne morem. To bom storil jutri«, je naša ravnanja povzel sveti oče. Marija pa nas vabi, da izrečemo DA, tudi če to stane.

Papež nas je spodbudil, naj namesto pritoževanja česa vsega zaradi pandemije nimamo, rajši nekaj storimo za tistega, ki ima manj od nas. »Ne pripravimo že ne vem katerega darila za nas in naše prijatelje, ampak za uboge, za tiste, na katere nihče ne misli! Ne pustimo, da nas prevzame potrošništvo: moram kupiti darila... Pomemben je Jezus! Potrošništvo nam je ukradlo božič. V betlehemski štali ga ni. Tam najdemo resničnost, uboštvo in ljubezen«, je še dejal Frančišek in nas povabil, naj pripravimo srce, kot je to storila Marija.

Če se božič ne dotakne našega srca, gre zaman mimo nas.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...