Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska smreka v lučkah  (foto: Posnetek zaslona - Vatican News)
Slovenska smreka v lučkah | (foto: Posnetek zaslona - Vatican News)

VIDEO in FOTO: V Vatikanu zasijala slovenska lepotica

Slovenija | 11.12.2020, 18:07 Rok Mihevc

"Iz pragozda v Vatikan," je projekt slovenske smreke, ki krasi trg sv. Petra, povzel slovenski zunanji minister Anže Logar. Z uradnim prižigom lučk je zasijala v vsej svoji lepoti. Lučke na božičnem drevesu je prižgal nekdanji slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Ivan Rebernik, spremljali so ga vnuki ter vnukinja prvega veleposlanika Slovenije pri Svetem sedežu, Ludovika Falež. Slednja je božično drevo prižgala že leta 1996. Prižigu je sledila pesem Sveta noč, blažena noč.

Nagovor mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cvikla

Pozdravljam vas v imenu slovenskih škofov in vseh ljudi dobre volje iz Slovenije. Slovenija letos obhaja 30. letnico, ko se je na plebiscitu slovenski narod odločil za samostojno in neodvisno Slovenijo. Zato je tudi božično drevo visoko 30 metrov. Še veno živimo v času preizkušnje, negotovosti in bolečine, ki ga zaznamuje COVID 19.

Božično drevo iz Slovenije je Trg sv. Petra krasilo leta že 1996.Letošnje prihaja iz pokrajine, ki je veliko pretrpela po voljni in je zaznamovana s krvjo neštetih mučencev, a želi biti znamenje upanja, kot je smreka vedno zelena, je znamenje Božje ljubezni, ki je tudi vedno zelena in večna.Bog se sklanja k vsakemu izmed nas, ker nas ima neskončno rad in nam želi podariti čudovite darove svete noči in svoj mir.Želim, da bi to božično drevo in jaslice pod njo, tukaj na trgu sv. Petra, kazalo na to Božje sklanjanje, na dar svete noči, ki nam je ponujen. Potem bo naše življenje kljub preizkušnji v kateri se nahajamo napolnjeno z upanjem in vero.Ob razsvetljenem božičnem drevesu in jaslicah prosimo Gospoda, da vsak od nas postane »otrok luči«, ki v ospredje postavlja resnico, ljubezen in mir. Lepe in doživete dneve adventa in božiča vam želim!

Mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl je zaželel blagoslovljene praznike
Mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl je zaželel blagoslovljene praznike © Posnetek zaslona - Vatican News

Nagovor zunanjega ministra Anžeta Logarja

Drugič po letu 1996 bo slovensko božično drevo osvetlilo Trg Sv. Petra v Vatikanu. Izvedba takšnega projekta je najboljši dokaz, da zmoremo. Tudi v teh zahtevnih korona časih.

Ko bomo vstopili v leto 2021 bo Slovenija praznovala tridet let slovenske osamosvojitve. Sveti sedež je bil med prvimi državami, ki so uradno priznale mlado slovensko državo, sveti papež Janez Pavel II. pa je že pred tem podpiral slovenska prizadevanja. Naj se ob tem spomnim tudi prizadevanj pokojnega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja in prav tako pokojnega dr. Štefana Faleža, prvega slovenskega veleposlanika v Vatikanu, ki sta bila ključna vez s Svetim sedežem v tistih prelomnih časih. Zato je to božično drevo tudi zahvala in dar Svetemu sedežu za podporo ob nastanku slovenske države.

V strategiji slovenske zunanje politike smo zapisali, da je Sveti sedež pomemben sogovornik v Evropi in svetu, ko gre za vprašanja miru, razvoja, verske svobode, medkulturnega in medverskega dialoga, kulturne identitete, humanitarnih in drugih svetovnih vprašanj, ki jih tako zelo poudarja prav papež Frančišek. Na vseh teh področjih Republika Slovenija in Sveti sedež v mnogočem delita poglede. V zadnjem času s povečano pozornostjo spremljamo tudi vprašanje verske svobode. Slovenci, kot maloštevilen narod, ki sta ga bistveno oblikovala krščanska kultura in jezik imamo posebno občutljivost za vsa ta vprašanja.

Minister Anže Logar se je zahvalil vsem sodelujočim
Minister Anže Logar se je zahvalil vsem sodelujočim © Posnetek zaslona - Vatican News

Rad bi se zahvalil vsem, ki ste poskrbeli za tako odlično predstavitev Slovenije tu v Vatikanu: gozdarjem, transportnim delavcem, številnim udeležencem medgeneracijskih delavnic, ki so ročno izdelali izvirne okraske iz slame in oblancev ter adventne vence. Hvala glasbenikom, ki bodo v Rim in v svet ponesli cvet slovenske glasbe, na čelu z Markom Finkom, Avseniki in Alfijem Nipičem. Hvala izvajalcem pritrkovanja, tej slovenski posebnosti. Ob strokovnem vodstvu dr. Janeza Bogataja ne bo manjkalo niti slovenskih jedi, celo kranjska klobasa in potica bosta tu, le da bo tokrat, v duhu papeža Frančiška, namenjeni rimskim brezdomcem. Naša prisotnost v Rimu bo torej zaznamovana s solidarnostjo: medgeneracijsko, s tistimi, ki so pomoči najbolj potrebni, s tistimi, ki zaradi pandemije trpijo po vsem svetu.

Iz pragozda v Vatikan. Dobesedno. Smreka prihaja iz Kočevske, slovenske pokrajine, ki se ponaša z enim največjih evropskih pragozdov. Avtohtona 30-metrska slovenska smreka je stara kar 75 let in tehta sedem ton. Ni lahko gozdarju, ki mora posekati takšno lepotico med drevesi. Odločitev je bila lažja ob dejstvu, da sečnja poteka v skladu z načeli trajnosti in, da se tudi ta smreka ponaša z ustreznim certifikatom.

Slovensko božično drevo v središču krščanstva je sporočilo miru: mir in edinost med narodi in znotraj narodov, varnost, človeško dostojanstvo, sprava. Božično drevo v Vatikanu pa je tudi pomemben prispevek k predstavljanju Slovenije v svetu. Morda bo prav to božično drevo prihodnjo pomlad in poletje, ko bo pandemija premagana, zvabilo v Slovenijo koga od tistih, ki jo zdaj gledate v živo ali še verjetneje v različnih objavah na spletu in drugod.

S to smreko na Trgu sv. Petra lahko vsaj posredno začutite lepoto Slovenije. To je darilo Slovenije za kar najlepše doživljanje božičnega časa, četudi okoliščine niso takšne kot bi si želeli, a sem prepričan, da bo že naslednje letu vse na pravem mestu.

Blagoslovljen božič ter vse dobro v novem letu in predvsem dobrodošli v Sloveniji!

Del delegacije na trgu sv. Petra
Del delegacije na trgu sv. Petra © Posnetek zaslona - Vatican News
Na trgu sv. Petra
Na trgu sv. Petra © Posnetek zaslona - Vatican News
Minister Jože Podgoršek in kardinal Franc Rode
Minister Jože Podgoršek in kardinal Franc Rode © Posnetek zaslona - Vatican News
Jaslice, ki prihajajo iz italijanskega Castella
Jaslice, ki prihajajo iz italijanskega Castella © Posnetek zaslona - Vatican News
Jožef in Marija
Jožef in Marija © Posnetek zaslona - Vatican News
© Posnetek zaslona - Vatican News
© Posnetek zaslona - Vatican News

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...