Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Sveti Jožef (foto: Cathopic)
Sveti Jožef | (foto: Cathopic)

Smo lahko podobni sv. Jožefu?

Slovenija | 13.12.2020, 08:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek nas ne neha presenečati. Na praznik Brezmadežne je napovedal Leto svetega Jožefa. Zakaj je izbral ravno sv. Jožefa?

Papež je svojo odločitev pojasnil v pismu Z Očetovim srcem. Nedvomno je močan povod 150-letnica razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Drugi razlog vidi papež v pandemiji. »Ta nam je dala razumeti pomen ljudi, ki so podobno kot sv. Jožef neopaženi, daleč od pozornosti, a vendar prisotni in vsak dan potrpežljivo vlivajo upanje«, je za naš radio pojasnil Luka Mavrič iz Urada za družino.

Papež izpostavlja nekatere lastnosti sv. Jožefa. »On je iz svojega življenja naredil darovanje samega sebe v ljubezni. V njem je Jezus videl Božjo nežnost. Tudi Jožef je podobno kot Marija izrekel svoj 'Zgodi se!' in sodeloval pri skrivnosti odrešenja.«

Papež izpostavlja predvsem Jožefove očetovske lastnosti. Čeprav marsičesa ne razume, sprejme Marijo in hkrati z njo tudi Božjo voljo zanj. »Je pogumen in ustvarjalen oče. Od njega se moramo naučiti ljubiti Cerkev in uboge, pravi papež. Kot oče nas tudi uči, da ima delo vrednost, da omogoča dostojanstvo družini. Jožefa postavlja za zgled očetom, ki to postanejo ne z rojstvom otroka, ampak ko se odločijo, da sprejmejo skrb za otroka in prevzamejo odgovornost zanj. Jožefa postavlja tudi za zgled pravega očetovstva vsem voditeljem v družbi in v Cerkvi«, je papeževo odločitev za razglasitev Jožefovega leta še pojasnil Luka Mavrič.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.