Petra StoparPetra Stopar
Marijin kip (foto: Pixabay)
Marijin kip | (foto: Pixabay)

»Boga ne moremo prelisičiti«

Svet | 08.12.2020, 12:40 Marjana Debevec

Obhajamo praznik Marijinega brezmadežnega spočetja. Papež Frančišek se je že zgodaj zjutraj odpravil do njenega kipa na Španskem trgu v središču Rima, kjer je molil za vse bolne in obupane. Pred vrnitvijo v Vatikan se je ustavil še v cerkvi Marije Velike, kjer je molil pred podobo Marije, rešiteljice rimskega ljudstva in nato v kapeli jaslic zasebno daroval sveto mašo. Opoldne pa je nagovoril vernike na Trgu sv. Petra.

Marija je bila prosta greha vse od spočetja naprej, mi pa upamo, da bomo v tej milosti živeli v nebesih, je poudaril papež. Vsi smo namreč poklicani k svetosti. Seveda pa se moramo prej okopati v očiščevalni Kristusovi milosti. Vsi svetniki so šli po tej poti, saj so bili vsi zaznamovani z izvirnim grehom. Pri tem pa je papež spomnil, kdo je prvi, za katerega smo gotovi, da je v nebesih.

Gre za desnega razbojnika, ki niti ni bil tako dober. Božja milost je namreč ponujena vsem. »Vendar pozor. Ne smemo goljufati in kar naprej odlašati z resnim pregledom našega življenja ter izkoriščati Gospodovo potrpljenje. Ljudi mogoče še lahko prelisičimo, Boga pa ne. On naše srce pozna bolje od nas. Izkoristimo sedanji trenutek«, nas je povabil papež.

Rek izkoristi dan za kristjana pomeni reči 'ne' slabemu in 'da' Bogu, odpreti se Njegovi milosti ter končno nehati gledati samo nase, kar nas vodi v hinavščino. »Poglejmo resnici v obraz ter priznajmo, da nismo ljubili Boga in bližnjega, kot bi morali«, je bil jasen sveti oče. Boga prosimo odpuščanja pri spovedi, potem pa popravimo tudi slabo, ki smo ga storili bližnjim. To je namreč po papeževih besedah pot, da bi postali sveti in brezmadežni. Marije sicer ne moremo posnemati, vendar pa nas njen zgled tako močno privlači.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.