Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Koronavirus (foto: Pixabay)
Koronavirus | (foto: Pixabay)

Sproščanja ukrepov še ni na vidiku! Kdaj spet k maši?

Slovenija | 03.12.2020, 13:45 Alen Salihović

Premier Janez Janša je na twitterju razkril načrt glede sproščanja ukrepov, ki ga je vlada sprejela skupaj s strokovnjaki iz svetovalne skupine za covid 19 pod vodstvom infektologinje dr. Bojane Beović. Glede na načrt, bi bile svete maše s prisotnostjo vernikov mogoče šele v tretji, oziroma oranžni fazi.

»Na predlog ministrstva za zdravje in svetovalne strokovne skupine je vlada določila kriterije za odpravo omejitvenih ukrepov za različne faze umirjanja epidemije #COVID19. Zdravstvo deluje na skrajni meji zmogljivosti in le skupaj in z odgovornim ravnanjem lahko zmanjšamo obremenitve,« je zapisal Janša.

Sproščanje ukrepov je predvideno v več korakih, posamezne faze umirjanja epidemije so označili z različnimi barvami. Sproščanje bo torej odvisno od števila hospitaliziranih in števila okužb, je razvidno iz infografike, ki jo je objavil predsednik vlade. Število okužb ob tem predstavlja sedemdnevno povprečje. To sicer trenutno znaša 1461 okužb, v sredo pa je bilo hospitaliziranih 1289 bolnikov s covidom-19.

Črna faza

Število okužb: več kot 1350
Število hospitaliziranih: več kot 1200

Ukrepi kot veljajo.

Rdeča faza

Število okužb: manj kot 1350
Število hospitaliziranih: manj kot 1200

Ob upoštevanju ukrepov se sprosti javni potniški promet v omejenem obsegu, prav tako muzeji, knjižnice, galerije, frizerji ter manikura in pedikura.

Oranžna faza

Število okužb: manj kot 1000
Število hospitaliziranih: manj kot 1000

Odprtje servisnih dejavnosti in trgovin ter vrtcev in šol za učence s posebnimi in prvo triado. Sprostijo se športne aktivnosti na prostem vključno s smučišči, dovoljeno je zbiranje do deset oseb, odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh regija, ki dosežejo to stanje.

To pomeni, da bi šele v tej fazi bile mogoče svete maše s prisotnostjo vernikov.

Rumena faza

Število okužb: manj kot 600
Število hospitaliziranih: manj kot 500

Odprejo se osnovne šole, v šolske klopi se vrnejo tudi zaključni letniki srednje šole. Odpravljena je prepoved prehoda občinskih meja v vseh občinah, pa tudi prepoved gibanja v nočnem času.

Zelena faza

Število okužb: manj kot 300

Odpravljene so vse omejitve, ob tem pa veljajo splošno higienski ukrepi. Še vedno pa ostajajo zaprti bari in diskoteke.

Slovenija, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.