Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Najbolj prijetno je, ko otrok sedi v naročju in mu beremo, nič pa ne bo narobe, če bo otrokom ali vnukom tu in tam kakšno pravljico prebral Jure Sešek. Še vedno lahko sedijo v naročju ...  (foto: rawpixel.com)
Najbolj prijetno je, ko otrok sedi v naročju in mu beremo, nič pa ne bo narobe, če bo otrokom ali vnukom tu in tam kakšno pravljico prebral Jure Sešek. Še vedno lahko sedijo v naročju ... | (foto: rawpixel.com)

Veseli bomo novih naročnikov na podcast Zgodbe za otroke!

13.11.2020, 14:28 Jure Sešek

Veseli smo, da je zaživel podcast »Zgodbe za otroke«, v katerem se bomo posvetili bogatemu izročilu slovenskih narodnih pravljic. Prihajajo, da bi staršem pomagale uspavati malčke, radovednim otrokom prinašale pravljična spoznanja, vsem nam pa utrjevale zavest, da dobro premaga slabo.

Po lepi majski izkušnji, ko je zaživel podcast »Zgodbe za otroke«, ko so naše poslušalce plemenitile Šmarnice, smo se odločili za novo sezono zgodb. Prihajajo, da bi staršem pomagale uspavati malčke, radovednim otrokom prinašale pravljična spoznanja, vsem nam pa utrjevale zavest, da dobro premaga slabo. 

Pri šolanju od doma včasih pride do situacije, ko je vsega čez glavo. Ko pridejo vnuki na obisk ali pa imamo doma majhne otroke in šolarje in službo in sestanke, ... mi pa nimamo časa za branje pravljic, na pomoč priskoči podcast Zgodbe za otroke. Jure bere Slovenske narodne pravljice. Poznate situacijo, ko poteka služba od doma ali kuhate kosilo ali bi želeli preprosto malo miru, malčki pa se že malo dolgočasijo in ne vejo, kaj bi s seboj? Podcast Zgodbe za otroke bo za nekaj minut zamotil male glavice, nam pa omogočil, da tisto, česar smo se lotili, opravimo do konca. Veseli bomo novih naročnikov na podcast Zgodbe za otroke! Pravljice so bogastvo, ki se ga ne da prav izmeriti. Tako veliko je, ker v sebi skriva odmev nekdanjih rodov, lepoto pisanega izročila ljubezen do jezika in še marsikaj drugega ...

Vabljeni k poslušanju!  

Milko Matičetov je pred leti v predgovor izdaji slovenskih pravljic zapisal: »Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno med slovenskim ljudstvom, čeprav Slovenci ne moremo pokazati »klasične« zbirke ljudskih pravljic.«

Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno
Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno © Pixabay

Dušica Kunaver je nekoč zapisala, da je imela ljudska radovednost vedno kopico vprašanj in vedno so ljudje v svoji domišljiji našli tudi odgovore nanja. Vabilo k poslušanju podcasta pa bi lahko bilo tudi v kitici Anje Štefan: »Morda vam bodo boljši špas, če jih preberete naglas. Saj, če daš besedam zvenet’, drugače znajo zaživet’«

Tudi na Radiu Ognjišče smo dolga leta spoznavali kako bogata je zakladnica pravljičnih zgodb. Se spomnite? Vsak večer med tednom smo prebirali pravljice, umetne zgodbe ali poezijo za otroke. Ker smo taka druženja pogrešali, vas od 16. novembra znova vabimo v družbo tistega, kar je nekdaj in morda še vedno živi med ljudmi, v njihovem verovanju, življenju, usodah, v njihovem hrepenenju po sreči.

Vabimo vas, da se naročite na brezplačni podcast, ali obiščete avdio arhiv Radia Ognjišče in spremljate slovenske narodne pravljice, ki jih bo prebiral Jure Sešek. Vsak drugi dan vas bo čakala nova epizoda.

Jure bo namesto vas prebral pravljico za lahko noč
Jure bo namesto vas prebral pravljico za lahko noč © Rok Mihevc

Zdaj pa hitro k naročilu, da bomo lahko nekoč rekli: "Pred davnimi časi so poslušalci Radia Ognjišče, na temen deževni jesenski ponedeljek, veseli sprejeli podcast in slovenske pravljice. Radijcem se je smejalo, otroci so mirno zaspali, pravljični junaki pa vznemirjeno bedeli, ker so njihove zgodbe spet zaživele ..."

Vabimo vas, da spremljate pravljice v podkastu
Vabimo vas, da spremljate pravljice v podkastu © Pixabay

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip, Pozitiva

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Svete maše v času koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Bogoslužja od ponedeljka znova z ljudstvom

Vlada je sprejela nov Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, v katerem je določila pogoje za izvajanje verske dejavnosti. Odlok velja od ponedeljka naprej.

Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc) Nadškof Alojz Uran (photo: Rok Mihevc)

Prva obletnica smrti nadškofa Alojza Urana

Pred letom dni se je prav na veliko soboto od nas poslovil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Ob tej obletnici je bila načrtovana sveta maša v ljubljanski stolnici, da bi se je lahko ...

Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim) Koncert Glas življenja (photo: Zavod Živim)

Bi molili za mamico, ki se odloča za splav?

Pred praznikom Božjega usmiljenja se oziramo predvsem na tiste, ki si tega usmiljenja močno želijo ali pa po njem nezavedno hrepenijo. Med njimi so gotovo tudi starši v stiski zaradi neželenih ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju