Marjan Bunič
Jakob Čuk
Alen Salihović
Vabimo vas, da spremljate pravljice v podkastu (foto: Pixabay)
Vabimo vas, da spremljate pravljice v podkastu | (foto: Pixabay)

Pravljice so tu!

13.11.2020, 14:28 Jure Sešek

Kakšna gneča. V snemalnem studiu Radia Ognjišče so v teh dneh tudi kralji, kraljične, vile in razbojniki. Brez mask. Drevi bo znova zaživel podcast »Zgodbe za otroke«. V novi sezoni se bomo posvetili bogatemu izročilu slovenskih narodnih pravljic. Prihajajo, da bi staršem pomagale uspavati malčke, radovednim otrokom prinašale pravljična spoznanja, vsem nam pa utrjevale zavest, da dobro premaga slabo.

Po lepi majski izkušnji, ko je zaživel podcast »Zgodbe za otroke«, ko so naše poslušalce plemenitile Šmarnice, smo se odločili za novo sezono zgodb. Prihajajo, da bi staršem pomagale uspavati malčke, radovednim otrokom prinašale pravljična spoznanja, vsem nam pa utrjevale zavest, da dobro premaga slabo.

Milko Matičetov je pred leti v predgovor izdaji slovenskih pravljic zapisal: »Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno med slovenskim ljudstvom, čeprav Slovenci ne moremo pokazati »klasične« zbirke ljudskih pravljic.«

Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno
Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno © Pixabay

Dušica Kunaver je nekoč zapisala, da je imela ljudska radovednost vedno kopico vprašanj in vedno so ljudje v svoji domišljiji našli tudi odgovore nanja. Vabilo k poslušanju podcasta pa bi lahko bilo tudi v kitici Anje Štefan: »Morda vam bodo boljši špas, če jih preberete naglas. Saj, če daš besedam zvenet’, drugače znajo zaživet’«

Tudi na Radiu Ognjišče smo dolga leta spoznavali kako bogata je zakladnica pravljičnih zgodb. Se spomnite? Vsak večer med tednom smo prebirali pravljice, umetne zgodbe ali poezijo za otroke. Ker smo taka druženja pogrešali, vas od 16. novembra znova vabimo v družbo tistega, kar je nekdaj in morda še vedno živi med ljudmi, v njihovem verovanju, življenju, usodah, v njihovem hrepenenju po sreči.

Vabimo vas, da se naročite na brezplačni podcast, ali obiščete avdio arhiv Radia Ognjišče in spremljate slovenske narodne pravljice, ki jih bo prebiral Jure Sešek. Vsak drugi dan vas bo čakala nova epizoda.

Jure bo namesto vas prebral pravljico za lahko noč
Jure bo namesto vas prebral pravljico za lahko noč © Rok Mihevc

Zdaj pa hitro k naročilu, da bomo lahko nekoč rekli: "Pred davnimi časi so poslušalci Radia Ognjišče, na temen deževni jesenski ponedeljek, veseli sprejeli podcast in slovenske pravljice. Radijcem se je smejalo, otroci so mirno zaspali, pravljični junaki pa vznemirjeno bedeli, ker so njihove zgodbe spet zaživele ..."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip, Pozitiva

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Upokojeni škof Jožef Smej (photo: Tamino Petelinšek / STA) Upokojeni škof Jožef Smej (photo: Tamino Petelinšek / STA)

H Gospodu je odšel škof Jožef Smej

V 99. letu starosti je umrl upokojeni škof Jožef Smej. Za mariborskega pomožnega škofa je bil imenovan 25. aprila 1983, posvečen pa 23. maja istega leta. 18. junija 2009 se je upokojil. Njegovo ...

O avtorju