Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ko so kavarne zaprte, se je mlad fant spomnil odlične rešitve  (foto: Nataša Ličen )
Ko so kavarne zaprte, se je mlad fant spomnil odlične rešitve | (foto: Nataša Ličen )

Mini kavarna predelana iz konjske prikolice

Pozitiva | 27.11.2020, 13:44 Nataša Ličen

V prvem valu epidemije, ko so se vrata gostinskih prostorov prvič zaprla, so mnogi pogrešali vsakdanjo jutranjo navado, prvo kavo. Maturant, Luka Jakopak, je našel rešitev in postavil ob cesti mini kavarno, kjer med potjo ob kratkem postanku dobimo želeni napitek.

Pogovarjali smo se v rubriki "Ni meje za dobre ideje".

Rešitev, ki bi znala »piti vodo«
Luka: »Na podjetniški borzi sem našel to predelano prikolico. Dobite vse tople napitke, ki jih da moja »espresso mašina«. Glede na razmere se mi je zdela to dobra ideja. Vsako jutro vstanem po četrti in petnajst minut čez peto sem že tu. Vztrajam do treh popoldne, nekateri se tu ustavijo tudi večkrat na dan.«

Prikolica ki služi kot mini kavarna, pritegne pozornost mimoidočih v avtomobilih
Prikolica ki služi kot mini kavarna, pritegne pozornost mimoidočih v avtomobilih © Nataša Ličen

Ne morem reči, da je to delo, zame je bolj hobi, konjiček.

Kavarno prepoznamo po lični, nekoliko nostalgično preurejeni podobi in po napisu ob poti »Coffee to go«. Na cesti, ki povezuje Kokrico z Naklim in ob vpadnici na gorenjsko avtocesto, kjer je razmeroma veliko prometa.
»Brez kave mnogi ne morejo, nekaterim je le navada, ki se ji ne morejo upreti, so pa tudi takšni, ki rečejo, da brez jutranje kave ob 13-ih dobijo glavobol. Kava ni samo dnevna rutina, nekateri jo za svoje »normalno« delovanje potrebujejo. Veliko se pogovarjam z ljudmi, ki se tu ustavijo.«
Je na prodaj?
»Veliko ljudi me je že to vprašalo. Ni na prodaj, dam pa kontakt gospoda, ki jo je izdelal, iz Logatca.«

Podrobno izdelana in opremljena prikolica za prevoz konj, ki služi po novem kot mini kavarna
Podrobno izdelana in opremljena prikolica za prevoz konj, ki služi po novem kot mini kavarna © Nataša Ličen

Čeprav majhna, ima vse kar pritiče kavarni
»Delovni prostor je nekoliko majhen, ker je veliko opreme v razmeroma majhnem prostoru, po dobrega pol leta dela v njej sem se že privadil, znam se obrniti in imam nenazadnje celo prostor za majhen stolček, da sedem nanj in si odpočijem.«

Sem pristaš slovenskih podjetnikov, podpiram domače proizvode, tudi kava je pražena v Sloveniji.

»Zjutraj ne rečem, ah, na delo moram, z veseljem se usedem v avto in se pripeljem na to mesto. Vsaka druga oseba, ki se je tu ustavila, je rekla, noro dobra ideja. Celo nek gospod je prišel iz enega od muzejev, poslikat kavarnico in dejal, da bo nekega dne to dober dokument posebnega korona časa. Ideja, ki je ljudem pomagala premostiti ta čas.«

Luka se v majhnem delovnem prostoru odlično počuti
Luka se v majhnem delovnem prostoru odlično počuti © Nataša Ličen

Kava je pražena v Sloveniji

"Ponudba je skromna, a imam tudi vegansko ponudbo. Ker sem sredi gozda, ne morem peči rogljičkov, imam pa »drožgoškotke, ki jih peče moj prijatelj, in prav posebne lončke s poslikavami, ki sta jih oblikovala moja prijatelja. Sem pristaš slovenskih podjetnikov, podpiram domače proizvode, tudi kava je pražena v Sloveniji. Posebej v teh razmerah se je treba podpirati.«

Pozitiva
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...