Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
Diego Armando Maradona, mojster nogometne igre, 1960-2020 (foto: https://twitter.com/MaradonaPICS)
Diego Armando Maradona, mojster nogometne igre, 1960-2020 | (foto: https://twitter.com/MaradonaPICS)

Naj bodo mehke nebeške zelenice!

26.11.2020, 15:37 Andrej Jerman

Svet je obkrožila novica, da se je v sredo, 25. novembra, poslovil eden največjih nogometnih mojstrov. Nogometni bog. Za Argentince in še koga pa nesporni kralj nogometnih zelenic. Diego Armando Maradona je v 60. letu v Buenos Airesu umrl za posledicami srčnega infarkta. Prenehalo je biti srce, ki je s svojo ljubeznijo do nogometne igre in nepozabnimi predstavami ogrevalo Argentino in svet.

Argentina je razglasila 3 dni žalovanja, množično slovo od Maradone je potekalo v predsedniški palači v Buenos Airesu. Nogometnemu mojstru se je poklonilo več kot milijon ljudi, dan pa so zaznamovali tudi izgredi in posredovanje policije. Maradono so k poslednjemu počitku položili na pokopališču Bella Vista, kjer sta pokopana tudi njegova starša.

Poslednje slovo od Diega Armanda Maradone:

 

Diego Armando Maradona se je rodil v revnem predmestju Buenos Airesa kot peti izmed osmih otrok. Svojo ljubezen do nogometa je gojil že od malih nog, ko je neštete ure preživljal z okroglo prijateljico. Pri komaj 15. letih se je med nogometne zvezde izstrelil s predstavami za argentinski klub Argentinos Juniors, leto kasneje pa postal še najmlajši debitant argentinske reprezentance vseh časov. Na svojem drugem svetovnem prvenstvu, leta 1986 v Mehiki, je z Argentino osvojil naslov svetovnih prvakov ter tako izpolnil svoje otroške sanje ... in s tem sanje celotne rodne Argentine, dežele kjer ima nogomet prav posebno mesto. 

Diego Armando Maradona - izpolnjene otroške sanje
Diego Armando Maradona - izpolnjene otroške sanje © https://twitter.com/MaradonaPICS

Povsod kjer je igral je pustil neizbrisen pečat. Od že omenjenih Argentinos Juniors pa do Boca Juniors, španske FC Barcelone in nepozabne etape v barvah italijanskega Napolija, ki ga je Maradona popeljal do dvakratnega naslova državnega prvaka, zmagovalca italijanskega pokala in zmagovalca pokala UEFA. Diego in njegova desetica sta postala nesmrtna. Čeprav so ga zadnja leta zasledovale neslavne zgodbe življenjskih stranpoti in osebnih težav, pa El Pibe de Oro – Zlati deček živi v legendi in spominu na najboljšega vseh časov.

Diegova podoba krasi pročelje marsikatere stavbe po svetu ...
Diegova podoba krasi pročelje marsikatere stavbe po svetu ... © Unsplash.com

Njegove podobe krasijo pročelja stavb po celem svetu, njegovo ime se opeva v pesmih in zgodbah, številka 10 bo vedno povezana s spominom na El Diez, na Desetico, kot so ga imenovali … Poezija, ki jo je z nogometno žogo spisal Diego, pa bo za vedno ostala zapisana v srca ljubiteljev te gotovo najlepše igre na svetu.

Diego, počivaj v miru in naj ti bodo mehke nebeške zelenice!

El Diez, zbogom!
El Diez, zbogom! © https://twitter.com/MaradonaPICS

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...

O avtorju