Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl (foto: STA)
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl | (foto: STA)

"V življenju in delu škofa Smeja odsevajo Božje stopinje"

24.11.2020, 07:21 Rok Mihevc

»V pokojnem škofu Smeju nam je Bog dal zgled in znamenje,« je le ena od misli mariborskega nadškofa msgr. Alojzija Cikvla, ki je včeraj v mariborski stolnici daroval sveto mašo za pokojnega škofa msgr. Jožefa Smeja.

"Škof Jožef Smej je znal biti blizu ljudem, a istočasno je izžareval Božjo bližino in veličino. Zavedal se je, da je v prvi vrsti oznanjevalec evangelija, s svojim življenjem in vedenjem. Njegovo življenje je bilo živo pričevanje zvestobe Gospodu. S pričevanjem uboštva in nenavezanosti na materialne dobrine ter svobodo. Vedno se je zavedal, da njegovo življenje še ni odrešeno, zato je ostal skromen in iskren, tako pred Bogom kot pred sočlovekom."

Sveta maša za pokojnega škofa Smeja
Sveta maša za pokojnega škofa Smeja © Marko Veršič

"Vse življenje je bil škof Smej tesno povezan z Božjo Materjo Marijo, njeno bližino je čutil še v domači hiši. Tukaj se je navzel tistega otroškega zaupanja in predanosti Mariji. Zanimivo, da so vsi pomembnejši trenutku v njegovem življenju zgodili na Marijine praznike. Duhovniško posvečenje na praznik Brezmadežne, škofovsko posvečenje na praznik Marija Matere Cerkve in tudi zadnji trenutek njegovega življenja se je zgodil na praznik Marijinega darovanja v templju."

"Ni slučaj, da si je škof izbral škofovsko geslo »Milosti polna, spomni se, kajti v tem geslu je videl svoj življenjski program. Dati srce Bogu in sprejeti njegovo voljo kot vabilo za pot svojega življenja, kot je to storila Marija, ko se je popolnoma izročila v Božje roke in v izpolnjevanje Božje volje. Marija sebe imenuje služabnico, kar izraža popolno zaupanje Bogu, kateremu se je celostno in brez zadržkov izročila. To pa je bila tudi pot našega pokojnega škofa Smeja. Tako duhovniška kot škofovska. Vsa ta leta razodevajo, da je sledil Gospodu z veseljem, zvesto in preudarno, odgovorno in požrtvovalno, razodevajo pa tudi da Gospod ni samo tisti ki kliče, ampak tudi tisti, ki hodi pred nami, oz. je tisti, ki nas nikoli ne zapusti, tudi v najtežjem trenutkih ne."

Sveta maša za pokojnega škofa Smeja
Sveta maša za pokojnega škofa Smeja © Marko Veršič

"Zgled in življenjsko pričevanje škofa Smeja nas danes bolj kot kdaj prej nagovarja. Vidimo, kako iz njegovega življenje odsevajo Božje stopinje. Vse to nas vabi k celostni podaritvi Bogu, k temu, da bi bila Marija vsakemu od nas vzor in vodnica. Mi na naši poti potrebujemo zglede in konkretne primere vere in zaupanja v Boga. V pokojnem škofu Smeju nam je Bog dal takšen zgled in znamenje, znamenj človeka, ki se je celostno izročil Bogu in človeka, ki mu je z veseljem služil do zadnjega trenutka svojega življenja in ni nikoli obžaloval, da je izbral to pot. Kajti, če odgovorimo na Božji klic, če izpolnjujemo Božjo voljo, potem v srcu čutimo tisto srečo in veselje. Naj bo to tudi naša pot, da bi tudi vsak od nas v svojem srcu čutil mit in tiho srečo."

Sveta maša za pokojnega škofa Smeja
Sveta maša za pokojnega škofa Smeja © Marko Veršič

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...