Marjan Bunič
Jakob Čuk
Alen Salihović
Samostanski hodnik (foto: Pixabay)
Samostanski hodnik | (foto: Pixabay)

Cerkev si bo povrnila zaupanje, če bo delala to, kar govori

21.11.2020, 13:10 Marjana Debevec

Različne skupine v Cerkvi na Slovenskem od škofov in duhovnikov, do katehistov, vzgojiteljev, novinarjev in sodnikov je v tem tednu nagovoril vodilni na področju boja proti spolnim zlorabam v Cerkvi p. Hans Zollner. Izpostavil je, da je treba vedno govoriti resnico, žrtve sprejeti z odprtim srcem in delati ne le na področju vzgoje bogoslovcev, ampak tudi duhovnikov. Naučiti pa se moramo tudi ustvarjati varno okolje in varne odnose.

Če žrtve, ko želijo prijaviti storilca, naletijo na zaprta vrata, doživijo še hujšo zlorabo od prve, poudarja p. Zollner. Večina med njimi si namreč ne želi toliko odškodnine, ampak biti slišane in razumljene. Na srečanju z duhovniki je p. Zollner izpostavil nujnost vzgoje duhovnikov tudi po posvečenju. Zlorabe se namreč pogosto zgodijo v starosti približno 40 let, ko duhovnik lahko izgubi polet in doživlja osamljenost. Zato je še kako pomembno, da se povezujejo med seboj.

Na primeru nekdanjega kardinala McCarricka smo se po njegovem naučili, da stvari nima smisla prikrivati, saj bodo slej ko prej prišle na dan in takrat bodo imele še bolj uničujoč učinek. »Drugič, škofje so prikrivali podatke drug pred drugim. Najbrž niso lagali, vendar niso povedali za obtožbe proti McCarricku, za katere so vedeli. Pokazalo se je, da znotraj Cerkve in tudi v drugih ustanovah ljudje, ki so na podobnih položajih, prikrivajo zločine svojih kolegov. Zato mislim, da moramo vzpostaviti bolj objektivne načine za izbiro novih škofov,« je poudaril Zollner. Zahvalil pa se je tudi žrtvam, ki so bile pripravljene spregovoriti.

In kdaj si bo lahko Cerkev po njegovem mnenju povrnila ugled? »Cerkev si lahko povrne ugled le takrat, ko dela tisto, kar govori. Če se to ne bo zgodilo, si zaupanja ne bo povrnila. Ljudje so na to zelo občutljivi in če torej vidijo, da govorimo nekaj, delamo pa nekaj drugega, nam ne bodo verjeli,« je na srečanju s katoliškimi novinarji še dejal p. Hans Zollner.

Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve prihodnjo nedeljo.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Upokojeni škof Jožef Smej (photo: Tamino Petelinšek / STA) Upokojeni škof Jožef Smej (photo: Tamino Petelinšek / STA)

H Gospodu je odšel škof Jožef Smej

V 99. letu starosti je umrl upokojeni škof Jožef Smej. Za mariborskega pomožnega škofa je bil imenovan 25. aprila 1983, posvečen pa 23. maja istega leta. 18. junija 2009 se je upokojil. Njegovo ...

O avtorju