Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Samostanski hodnik (foto: Pixabay)
Samostanski hodnik | (foto: Pixabay)

Cerkev si bo povrnila zaupanje, če bo delala to, kar govori

Slovenija | 21.11.2020, 13:10 Marjana Debevec

Različne skupine v Cerkvi na Slovenskem od škofov in duhovnikov, do katehistov, vzgojiteljev, novinarjev in sodnikov je v tem tednu nagovoril vodilni na področju boja proti spolnim zlorabam v Cerkvi p. Hans Zollner. Izpostavil je, da je treba vedno govoriti resnico, žrtve sprejeti z odprtim srcem in delati ne le na področju vzgoje bogoslovcev, ampak tudi duhovnikov. Naučiti pa se moramo tudi ustvarjati varno okolje in varne odnose.

Če žrtve, ko želijo prijaviti storilca, naletijo na zaprta vrata, doživijo še hujšo zlorabo od prve, poudarja p. Zollner. Večina med njimi si namreč ne želi toliko odškodnine, ampak biti slišane in razumljene. Na srečanju z duhovniki je p. Zollner izpostavil nujnost vzgoje duhovnikov tudi po posvečenju. Zlorabe se namreč pogosto zgodijo v starosti približno 40 let, ko duhovnik lahko izgubi polet in doživlja osamljenost. Zato je še kako pomembno, da se povezujejo med seboj.

Na primeru nekdanjega kardinala McCarricka smo se po njegovem naučili, da stvari nima smisla prikrivati, saj bodo slej ko prej prišle na dan in takrat bodo imele še bolj uničujoč učinek. »Drugič, škofje so prikrivali podatke drug pred drugim. Najbrž niso lagali, vendar niso povedali za obtožbe proti McCarricku, za katere so vedeli. Pokazalo se je, da znotraj Cerkve in tudi v drugih ustanovah ljudje, ki so na podobnih položajih, prikrivajo zločine svojih kolegov. Zato mislim, da moramo vzpostaviti bolj objektivne načine za izbiro novih škofov,« je poudaril Zollner. Zahvalil pa se je tudi žrtvam, ki so bile pripravljene spregovoriti.

In kdaj si bo lahko Cerkev po njegovem mnenju povrnila ugled? »Cerkev si lahko povrne ugled le takrat, ko dela tisto, kar govori. Če se to ne bo zgodilo, si zaupanja ne bo povrnila. Ljudje so na to zelo občutljivi in če torej vidijo, da govorimo nekaj, delamo pa nekaj drugega, nam ne bodo verjeli,« je na srečanju s katoliškimi novinarji še dejal p. Hans Zollner.

Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve prihodnjo nedeljo.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.