Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Samostanski hodnik (foto: Pixabay)
Samostanski hodnik | (foto: Pixabay)

Cerkev si bo povrnila zaupanje, če bo delala to, kar govori

Slovenija | 21.11.2020, 13:10 Marjana Debevec

Različne skupine v Cerkvi na Slovenskem od škofov in duhovnikov, do katehistov, vzgojiteljev, novinarjev in sodnikov je v tem tednu nagovoril vodilni na področju boja proti spolnim zlorabam v Cerkvi p. Hans Zollner. Izpostavil je, da je treba vedno govoriti resnico, žrtve sprejeti z odprtim srcem in delati ne le na področju vzgoje bogoslovcev, ampak tudi duhovnikov. Naučiti pa se moramo tudi ustvarjati varno okolje in varne odnose.

Če žrtve, ko želijo prijaviti storilca, naletijo na zaprta vrata, doživijo še hujšo zlorabo od prve, poudarja p. Zollner. Večina med njimi si namreč ne želi toliko odškodnine, ampak biti slišane in razumljene. Na srečanju z duhovniki je p. Zollner izpostavil nujnost vzgoje duhovnikov tudi po posvečenju. Zlorabe se namreč pogosto zgodijo v starosti približno 40 let, ko duhovnik lahko izgubi polet in doživlja osamljenost. Zato je še kako pomembno, da se povezujejo med seboj.

Na primeru nekdanjega kardinala McCarricka smo se po njegovem naučili, da stvari nima smisla prikrivati, saj bodo slej ko prej prišle na dan in takrat bodo imele še bolj uničujoč učinek. »Drugič, škofje so prikrivali podatke drug pred drugim. Najbrž niso lagali, vendar niso povedali za obtožbe proti McCarricku, za katere so vedeli. Pokazalo se je, da znotraj Cerkve in tudi v drugih ustanovah ljudje, ki so na podobnih položajih, prikrivajo zločine svojih kolegov. Zato mislim, da moramo vzpostaviti bolj objektivne načine za izbiro novih škofov,« je poudaril Zollner. Zahvalil pa se je tudi žrtvam, ki so bile pripravljene spregovoriti.

In kdaj si bo lahko Cerkev po njegovem mnenju povrnila ugled? »Cerkev si lahko povrne ugled le takrat, ko dela tisto, kar govori. Če se to ne bo zgodilo, si zaupanja ne bo povrnila. Ljudje so na to zelo občutljivi in če torej vidijo, da govorimo nekaj, delamo pa nekaj drugega, nam ne bodo verjeli,« je na srečanju s katoliškimi novinarji še dejal p. Hans Zollner.

Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve prihodnjo nedeljo.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...