Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
ASEF vabi v Slovenijo in tujino (foto: ASEF)
ASEF vabi v Slovenijo in tujino | (foto: ASEF)

Na voljo so štipendije za raziskovalni obisk v tujini in v Sloveniji

Slovenci po svetu | 19.11.2020, 09:04 Matjaž Merljak

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF je objavila razpisa za štipendijski raziskovalni obisk v tujini in za štipendije za obisk v Sloveniji. Gre za 10-tedenski obisk, ki omogoča tudi učenje jezika in spoznavanje navad. Na novo je na voljo t.i. tutorstvo, kjer se mentorji in študentje vsak teden dobijo in poglabljajo v določeno temo.

Vodja pisarne v Ljubljani Barbara Zagorc je povedala, da je na voljo približno 20 raziskovalnih področij od naravoslovja do družboslovja in umetnosti. Na spletni strani je objavljen nabor profesorjev, med katerimi lahko izberete mentorja. Priporočljivo je, da pred prijavo stopite z njim v stik. Štipendijo je moč dobiti tudi za področja, kjer zdaj še niso v omenjenem naboru.

Vodja ASEF Society of Fellows Jože Rožanec je dejal, da se nabor mentorjev širi, saj slovenske profesorje zanima koncept fundacije. V letošnjem letu so izbrali 32 štipendistov, 22 je je odšlo ali še bodo v tujino, k nam je prišlo ali jih še bo deset. Podobne številke naj bi bile tudi za prihodnje leto. Rok za prijavo na oba razpisa je 1. december.

K prijavi je treba priložiti življenjepis, kopijo ocen in predstavitev raziskovalnega projekta, ki se ga predlaga v izvedbo ter kako se posameznik vidi v okviru ASEF vrednot, ki so akademska odličnost, oblikovanje karakterja in vračanje skupnosti.

Na webinarju so kandidatom povedali,kako pripraviti ustrezno prijavo, kako izbrali profesorje in primere dobrih praks. Mlade je zanimalo, kako bo program izveden v sedanji situaciji zaradi pandemije covida-19. Rožanec je pojasnil, da program traja tri leta in da se bo ASEF potrudil, da se raziskovalni obisk v tem času izvede.

Vabljeni, da prisluhnete pogovoru

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju