Petra StoparPetra Stopar
Dekle (foto: Pixabay)
Dekle | (foto: Pixabay)

Cerkev naj bo varno okolje za otroke in ranljive odrasle

Slovenija | 16.11.2020, 12:02 Marjana Debevec

Na pobudo Slovenske škofovske konference se je danes začel e-seminar o zaščiti otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih v Katoliški cerkvi z naslovom Ozdravljenje in prenova. Različne skupine nagovarja in odgovarja na njihova vprašanja nemški jezuit p. Hans Zollner, ki velja za vodilnega poznavalca omenjene tematike.

P. Zollner bo v dveh dneh nagovoril škofe, duhovnike, katehiste, redovne predstojnike, katoliške novinarje, izobraževalne ustanove in ekspertno skupino. Danes dopoldne je predstavnikom cerkvenih sodišč predstavil bistvene pravne podlage Svetega sedeža za preprečevanje kaznivih dejanj spolnih zlorab otrok in ranljivih odraslih in ukrepanje zoper njih.

»Opozoril je tudi na to, da se morajo vsi na vodstvenih položaj, se pravi škofje, vikarji, redovni predstojniki in drugi zavedati odgovornosti, ki jo imajo do teh pojavov. V zadnjih treh letih so namreč v središču medijske pozornosti tako papež, kot kardinali in škofje. Nihče ni imun na ta zahtevna vprašanja. S sistematičnim pristopom k vprašanji, povezanimi s hudimi kaznivimi dejanji spolnih zlorab, se Cerkev trudi ustvarjati varno okolje tako za otroke, kot tudi ranljive odrasle in vse, ki stopajo z njo v stik,« je za naš radio povedal mag. Sebastjan Válentan.

Pater Hans Zollner vidi varovanje mladoletnikov kot eno glavnih nalog Katoliške cerkve. Zato je obiskal in nagovoril že 70 držav.

Dodajmo še, da je danes začela svoje redno zasedanje tudi ameriška škofovska konferenca. Več kot 300 škofov obravnava poročilo Svetega sedeža o Theodorju McCarricku. Škofje se namreč želijo temeljito pogovoriti o izsledkih vatikanske preiskave, saj je nekdanji kardinal svojo resnično naravo prikrival tudi pred svojimi kolegi.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.