Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Brezdomec - Svetovni dan ubogih (foto: Pixabay)
Brezdomec - Svetovni dan ubogih | (foto: Pixabay)

Glej na revne in delaj dobro!

Svet | 15.11.2020, 13:40 s. Brigita Zelič

Ob današnjem četrtem svetovnem dnevu ubogih, ki ga obhajamo pod geslom »Ponudi svojo roko siromaku« je dopoldne papež Frančišek v vatikanski baziliki s približno sto ubogimi obhajal sveto mašo. Prejšnja leta je približno s 1500. bil po sv. maši v avli Pavla VI. tudi na kosilu, kar pa letos zaradi pandemije ni bilo mogoče. Vendar so za številne, ki so v stiski pripravili pomoč v hrani in z zaščitnimi maskami. Te bo deležno več tisoč družin iz kar 60-ih rimskih župnij. Poleg tega je za njih ob Trgu sv. Petra odprta ambulanta, kjer lahko prejmejo zdravstveno pomoč.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru približal globlji pomen prilike o talentih, ki jih je gospodar razdelil svojim služabnikom. Vsakdo jih je prejel toliko, kolikor je gospodar vedel, da bo zmogel z njimi preudarno ravnati. Ob njegovi vrnitvi sta prva dva prinesla podvojeno premoženje in bila povabljena na gospodarjevo praznovanje. Tretji pa se je začel izgovarjati in gospodarju pripisovati trdoto in ga kriviti za svoj neuspeh, ko sam iz lenobe ni poskrbel, da bi se njegov talent pomnožil. - Sveti oče je ob tem spomnil, da se tudi mi pogosto branimo z obtoževanjem drugih. Nadaljeval je: »Ta prilika velja za vse, vendar kot vselej, še posebej za kristjane. Tudi danes je zelo aktualna: danes, ko je dan ubogih in Cerkev nam kristjanom pravi: »Ponudi svojo roko siromaku« (prim. Sir 7,32). V življenju nisi sam: obstojajo ljudje, ki te potrebujejo. Ne bodi sebičen, ponudi svojo roko siromaku«. Vsi smo od Boga kot ljudje prejeli "dediščino", človeško bogastvo, kakršno koli že je. In kot Kristusovi učenci smo prejeli tudi vero, evangelij, Svetega Duha, zakramente in marsikaj drugega. Te darove je treba uporabiti za dobro, za dobra dela v tem življenju, za služenje Bogu in bližnjim. In danes ti Cerkev pravi, govori nam: »Uporabljaj tisto, kar ti je dal Bog in glej na revne. Glej: toliko jih je; tudi v naših mestih, v središču našega mesta, jih je veliko. Delajte dobro!«


Mi včasih mislimo, da biti kristjan pomeni ne delati hudega. Res, ne delati hudega je dobro. Vendar ne delati dobrega, ni v redu. Dobro moramo delati, iti iz samih sebe in gledati in iskati tiste, ki nas potrebujejo. Ponudi svojo roko ubogemu, v njem je Kristus, je povabila sveti oče. Toliko reči si dobil in pustiš, da tvoj brat, da tvoja sestra umirata od lakote?

Ob koncu je nato papež Frančišek spomnil, da je Božja Mati prejela velik dar: samega Jezusa, a ga ni zadržala zase, ampak ga je podarila svetu, njegovemu ljudstvu. Od nje naj se naučimo podati roko ubogim.

Svet, Škofovska konferenca, Papež in Sveti sedež