Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Stanislav Hočevar (foto: Marko Martic/Nadškofija Beograd)
Nadškof Stanislav Hočevar | (foto: Marko Martic/Nadškofija Beograd)

Nadškof Hočevar obhaja 75 let življenja in 20 let škofovske službe

Svet | 12.11.2020, 13:06 Alen Salihović

Beograjski nadškof Stanislav Hočevar danes praznuje 75. rojstni dan. Slovenski salezijanci so mu ob tem voščili tudi za 20-letnico škofovskega posvečenja. Še posebej so se mu zahvalili za napore pri vodenju slovenske salezijanske inšpektorije od leta 1988 do 2000. Osrednje praznovanje obeh jubilejev je bilo včeraj v beograjski stolnici.

O nadškofu Hočevarju in njegovem bogatem delu je v pridigi spregovoril sarajevski kardinal Vinko Puljić. Zahvalil se mu je za velik prispevek mestu Beogradu in celotni Srbiji: "Obletnice so zato, da se človek ustavi pred Božjo lučjo in v svojem življenju prepozna Božje delo. Še pomembneje pa je, da v svojih stopinjah prepoznamo Kristusove korake, ki po tej zemlji stopa z našo pomočjo, da se mu zahvalimo za zaupanje, ki nam ga daje in preko nas vrši dela za odrešenje duš. Zato se zahvaljujem Bogu skupaj s teboj, dragi brat v škofovstvu, ti iz srca čestitam za to odprtost, da lahko Bog po tebi vrši evangeljska dela."

Ob sklepu slovesnosti je apostolski nuncij v Srbiji Luciano Suriani objavil odločitev papeža Frančiška, da bo nadškof Hočevar še dve leti ostal beograjski nadškof in metropolit.

Salezijanski inšpektor Marko Košnik je v imenu vseh salezijancev naše inšpektorije voščil beograjskemu nadškofu za njegov dvojni jubilej.

Spoštovani gospod nadškof Stanislav!

Ob Vaši 75-letnici življenja in 20-letnici škofovskega posvečenja Vam v imenu sobratov Inšpektorije sv. Cirila in Metoda Ljubljana izražam iskrena voščila.

Skupaj z Vami se Gospodu zahvaljujemo za dar Vašega življenja, da vas je poklical v duhovniško službo kot salezijanca in vas postavil za naslednika apostolov. Skozi vse svoje življenje izkazujete veliko ljubezen in predanost Kristusovi Cerkvi.

Sobratje salezijanci smo Vam danes še na poseben način hvaležni za Vaše služenje in napore pri vodenju slovenske salezijanske inšpektorije (1988–2000) v času, ko smo se soočali z velikimi družbenimi in pastoralnimi izzivi ob začetku samostojne države Slovenije. Marsikaj, kar danes skušamo uresničevati, je bilo zasnovano že v času, ko ste Vi vodili inšpektorijo in iskali uvide za prihodnost salezijanskega dela in poslanstva. Sadovi, ki jih danes žanjemo tudi po vaši zaslugi, kažejo na to, da je bilo v plodno zemljo posejanih mnogo dobrih semen.

Cenimo Vašo povezanost, ki jo kot beograjski nadškof metropolit gojite z našo inšpektorijo in sobrati. Ob današnjem iskrenem voščilu Vam želimo izraziti tudi občudovanje za neutrudno prizadevanje, vztrajnost in odprtost v pastirski službi, kar se kaže tudi v iskanju strpnega dialoga z različnimi krščanskimi veroizpovedmi.

V imenu vseh sobratov Vam obljubljam molitveni spomin pri Gospodovem oltarju. Marija Pomočnica, pobožnost do katere tudi sami po zgledu sv. Janeza Boska tako zavzeto širite, naj Vas varuje in Vam izprosi potrebnih milosti.

Povezani v Gospodu!

Svet, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...