Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

Biden neuradni zmagovalec predsedniških volitev

| 08.11.2020, 16:34 Tone Gorjup

Ameriški mediji so demokratskega kandidata Josepha Bidna razglasili za 46. predsednika Združenih držav Amerike. Nekaj ur zatem je Biden v domačem mestu nagovoril množico in obljubil, da bo predsednik vseh Američanov. Sedanji republikanski predsednik Donald Trump poraza ne priznava in pravi, da volitve še zdaleč niso končane.

Bidnu je odločilnih 20 elektorskih glasov prinesla zmaga v Pensilvaniji. Napovedi so bile jasne: Če aktualni predsednik izgubi to državo, je zanj bitka za nov mandat izgubljena. Na tej osnovi so mediji razglasili zmagovalca, ne glede, da je vrhovni sodnik odredil, da se glasovnice prispele po pošti po volitvah, loči od drugih. Biden je v prvem odzivu na novico zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov. Ko je pozneje stopil pred ljudi, je dejal:
»Državljani so spregovorili in nam s svojimi glasovi namenili jasno in prepričljivo zmago.« Kot je dejal, bo predsednik, ki bo združeval in da bo delal z vsem srcem za pridobitev zaupanja vseh Američanov. Napovedal je tudi nove odnose z drugimi državami: »Potrudili se bomo, da bo Amerika spet spoštovana po svetu.« Nagovoril je tudi tiste, ki so glasovali za Trumpa in jih povabil k sodelovanju, saj je nastopil čas, da spet vidimo in slišimo drug drugega. Nismo sovražniki, ampak Američani, je dejal in navedel svetopisemsko misel iz Pridigarja, da ima vsako početje pod nebom svoj čas: »Zdaj je čas zdravljenja Amerike.«
Napovedal je imenovanje posebne komisije, ki bo v času predsedniške tranzicije postavila temelje za ukrepanje proti pandemiji. Že pred Bidnom je zbrane nagovorila Kamala Harris, ki je poudarila, da bo prva predsednica v zgodovini ZDA, ne pa tudi zadnja.
Trump poraza ne priznava, njegova kampanja pa je vložila številne tožbe proti izidu volitev. Po razglasitvi Bidena za zmagovalca je Trump v sporočilu zapisal: »Vsi vemo, zakaj se Joe Biden hiti lažno predstavljati kot zmagovalec in zakaj mu njegovi medijski zavezniki tako močno pomagajo: nočejo, da bi bila resnica razkrita. Preprosto dejstvo je, da te volitve še zdaleč niso končane.« Uradnih rezultatov dejansko še ni, saj bodo posamezne države zmagovalca razglasile do 8. decembra. Zatem se bodo sestali elektorji, ki odločajo, kdo je novi predsednik. Tega mora uradno potrditi še kongres, nato pa bo 20. januarja začel svoj mandat. Do takrat pa mnogi pričakujejo pestro dogajanje. Iz sveta medtem že prihajajo čestitke Bidnu za zmago na predsedniških volitvah.

Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...