Nataša LičenNataša Ličen
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) (foto: Matjaž Merljak)
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) | (foto: Matjaž Merljak)

Na voljo 8 miljonov evrov za zamejstvo in izseljenstvo

Slovenci po svetu | 08.11.2020, 15:03 Matjaž Merljak

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil razpisa za sofinanciranje dejavnosti avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu in Slovencev po svetu v letu 2021. Prijaviti se je potrebno do 30. novembra, letos je prvič možna tudi elektronska prijava.

Poleg omenjenih je poseben razpis je za organzacije civilne družbe v Sloveniji, katerih osnovna dejavnost je namenjena Slovencem po svetu.

Cilji razpisa so:
1. utrjevanje in ohranjanje narodne, jezikovne ter kulturne identitete,
2. medsebojno povezovanje ter povezovanje s Slovenijo,
3. vzdrževanje struktur in dejavnosti rojakov v zamejstvu in svetu,
4. delovanje in povezovanje na področju mladih in za mlade ali na področju gospodarstva ali znanosti ali izobraževanja.

Na voljo več kot 8 milijonov evrov

Kot je razvidno iz besedil razpisov, je za zamejstvo na voljo 7 milijonov 50 tisoč evrov, za izseljenstvo milijon 30 tisoč evrov, za organizacije civilne družbe pa 310 tisoč evrov.

Dokumentacija je na voljo na spletu, prevzeti jo je mogoče tudi na sedežu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v Ljubljani, na diplomatsko-konzularnih predstavništvih

Letos bo prvič možno prijavo poslati v elektronski obliki (podpisan in skeniran obrazec s prilogami), pošiljanje po pošti naj bo zgolj izjemoma, če res ne gre drugače.

Razpis je odprt do 30. novembra.

Besedila in obrazci za prijavo

Slovenci po svetu
Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...

O avtorju